Конференция на тема: „България – водеща регионална сила или бедна периферия на Европа“

Прочетете още

На 24ти ноември 2017г. от 15:00ч. бе проведена конференция на тема: „България – водеща регионална сила или бедна периферия на Европа“.

Конференцията бе инициирана от младите социалдемократи от младежка организация ЕЛМА със съдействието на Института за ново икономическо мислене и Фондация „21 век“.

В конференцията взеха участие – университетски преподаватели, политици, икономисти, общественици.

Сред тях бяха  проф. Александър Томов – председател на ПП Българска Социалдемокрация – Евролевица, д-р Радослав Радославов – зам. председател на ПП Българска Социалдеморкация – Евролевица, Михаил Миков и Георги Божинов – Българска Социалистическа Партия, Йордан Нихризов – председател на БСДП,  Христо Дунчев – организационен секретар на ПП „Партия на зелените“, Елена Нонева  - председател на ПД „Социалдемократи“, проф. Николай Алтънков, проф. Мария Видолова, проф. Ганчо Ганчев, доц. Банчо Банов, Тони Баждаров, Румен Гълъбинов и др.

На конференцията бяха представени данни за икономическото развитие на България и съседни държави. Според проф. Александър Томов заложеният растеж в бюджета на България е на средноевропейско равнище, но основата на база БВП е много ниска и по този начин разликата между стойността на произведените стоки и услуги ще нараства, т.е. България ще продължава да изостава от другите държави като стандарт на живот, ниво на доходи, ще продължава обезлюдяването и миграцията.

Бяха споделени и множество мнения за критичното изоставане на България от другите държави – най-ниско заплащане на труда, рекордно ниски пенсии, огромна задлъжнялост на редица държавни структури – здравна система, БДЖ, общини и т.н.  Заради огромната корупция по високите етажи на властта оставаме и извън включване в Шенгенското споразумение, извън евро-зоната и оставаме на последната скорост на Европа.

Икономическият екип предложи различен икономически модел за развитието на България базиран на привличане на чуждестранни инвестиции и нишова стратегия за развитие на отрасли от икономиката на държавата.

Цялостната икономическа програма ще бъде представена на форум през м. юни 2018г.

 

You can leave a response, or trackback from your own site.

Вашият коментарВашият коментар

You must be logged in to post a comment.