Проф. Александър Томов: Президентът е мост между институциите – погледнете конституцията

Прочетете още

Тези дни наблюдаваме непрестанни нападки срещу Президента на Републиката за изразени негови позиции. Коалиция „ЗАЕДНО“ намира това за нелепо. Защото, за разлика от тези, които организират кампанията срещу президента Радев, аз съм човекът, който отговаряше политически през 1990-91 г. за разделите „Президент“ и „Министерски съвет“ в подготвяната тогава нова конституция. Искам да кажа следното. В нашия замисъл, записан ясно в конституцията, категорично е защитено правото на президента да изразява всичко, което прецени за необходимо на народа. Това е смисълът: президентът е мост между институциите. И заедно с това, поради факта, че се избира пряко от народа, на него му е дадено незаобиколимото право да говори всичко, което прецени, че е израз на народния интерес.

В този смисъл, ние не намираме абсолютно нищо партийно-политическо, което да е проблем на държавния глава или на неговото поведение. Намирам категорично, че изразената по време на новогодишните празници позиция на президента е израз на загриженост и неудовлетворение от положението в страната и само бъдещето ще покаже дали той е прав или не. Но да се отказва правото на държавния глава да използва всеки момент, който прецени за да говори, това е нелепо.

Подобна позиция, разбира се, не означава, че президентът играе ролята на опозиция. Това са коренно различни неща. Едно е да бъдеш политическа опозиция в парламента и съвсем друго – изразяваш общонародни гледни точки.

 

You can leave a response, or trackback from your own site.

Вашият коментарВашият коментар

You must be logged in to post a comment.