Проф. Александър Томов: Растежът в Бюджет 2019 е растеж на изоставането

Прочетете още

Растежът, разписан в Бюджет 2019 формално е добър, но реално не е. Това заяви в предаването „Още от деня“ на БНТ известният макроикономист проф. Александър Томов.

От 3,5 милиона работещи българи, поне две трети получават месечно възнаграждение по-ниско от 1000 лева. А несериозно е да се хвалим с работни заплати от 500 евро. В Румъния, която доскоро виждахме зад гърба си, минималната работна заплата е 480 евро, подчерта професорът. И добави, че положението при пенсионерите е още по-драматично.

Един растеж е силен, когато води до краен ефект, а растежът в Бюджет 2019 води едиствено до емиграция и изтичане на работна ръка от страната, защото всички, особено младите, ще предпочетат в пъти по-високо възнаграждение за една и съща работа, повтори за пореден път проф. Томов.

Проблемъте, че във властта има страх от реформи и липса на административен капацитет, вместо това има подставени лица и посредници, които стоят на пътя на чуждестранните инвеститори, заяви Томов.

Макроикономистът подчерта, че алтернативи не липсват и се позова на движение „ЗАЕДНО“, което е разработило 38 икономически проекта, които могат да доведат до над 6% растеж и догонващо развитие на страната.

България е напъпила за реформи, нужно е преструктуриране на растежа, необходим е дебат между реформаторски програми, а сегашният растеж е растеж на изоставането, категоричен е Томов.

 

You can leave a response, or trackback from your own site.

Вашият коментарВашият коментар

You must be logged in to post a comment.