Алтернативата на България

Прочетете още

На 26 януари 2019г. се проведе поредното заседание на 49–тия конгрес на БСП. Обществените очаквания към резулатите от него бяха немалки, имайки впредвид видимото намаляване на публичното доверие към ГЕРБ и значимото подобряване електоралните възможности на основната опозиционна сила.

В началото на своето изказване пред делегатите на форума председателят на БСП г-жа Корнелия Нинова очерта тежкото социално-икономическо положение в страната и катастрофалното демографско състояние на нацията, като резултат от водената правителствена политика.

Политиката на парче, обслужваща котерийните интереси на корумпирания политически елит превърна страната в най-бедната и изостанала страна на европейския континент, страна без никаква надежда за своето настояще и бъдеще.

Направените констатации за проваления модел на прехода, за установеното на практика авторитарно управление и за необходимостта от намирането на спасителен път за развитие на България бяха верни и се споделят от мнозинството българи.

Верен беше и политическият извод, че в демократичното общество алтернатива винаги има въпреки опитите на управляващите за нейното размиване и неглижиране.

За съжаление верността на констативната част на изказването и необходимостта от радикални политически действия за промяна в страната не бяха подкрепени с предложените политически изводи и решения. Тъкмо напротив.

В синтезиран вид те могат да бъдат обобщени по следния начин:

БСП, с нейната програма „Визия за България” е единствената алтернатива на управлението на ГЕРБ;

„Визия за България” не е партийна програма, тя е стратегически национален план, предложение към българския народ за нов обществен договор. Тя е обръщение към българския народ, а не към политическите опоненти и евентуални партньори. Национално единение около предложената от социалистите програма може да има само под тяхното вещо ръководство!?;

Българските граждани и настоящите политическите формации имат правото единствено да подкрепят или да не подкрепят предлаганото от БСП.  От тук до изпитания лозунг „Който не  е с нас е против нас” е само една крачка;

БСП е първата партия в България, която представя пред обществото програма, съобразена с националните интереси на страната и интересите на обединена Европа.

Тези изводи, които са сърцевината на политическия курс на БСП не са верни и не могат да станат основа за успешна национална промяна, защото:

v  БСП не е единствената политическа алтернатива на ГЕРБ, а „Визия за България” не е първата и единствена програма за спасение на страната. Алтернативите са няколко, сред които и тази на Гражданско движение „Заедно”, което отдавна преди БСП има програма за догонващо икономическо развитие;

v  Напълно съзнателно беше избегната възможността за творчески сблъсък между различните програми на опозиционните политически сили с оглед постигането на общ консенсусен вариант;

v  Предложението на БСП за единение към българския народ е популистко и неработещо, защото българския народ никога не е бил в свободно, насипно състояние. Народът е обособен  и сепариран в политически, корпоративни, обществени, граждански и други образувания. Тази максима действа с особена сила и днес;

v  БСП не може или не иска да се доближи до съвременна  интерпретация  на обединителните идеи на Георги Димитров и практиката на Народния и Отечествения фронт през миналия век. Проблемът за стратегическия съюзник на БСП не е решен и няма никакви положителни индикации, че това ще се случи в обозримо бъдеще;

v  Твърде претенциозно и екзотично звучи политическото намерение основна системна партия, като БСП да разруши системата на прехода, колкото и да се е променила позитивно през последните няколко години при новото партийно ръководство.

Реализацията на общонационална програма, съдържаща най-важните приоритети за развитие на България  може да бъде осъществена от истинско национално единение на всички, без никакви предварителни условия.

Обединение на всички,  които са за смяна на системата, за нов политически модел, а не поредното мнимо национално обединение под нечие партийно ръководство.

Парадоксалното е, че сектантският политически  курс на изключителност на БСП може само да удължи управлението на ГЕРБ.

Надеждите на БСП са насочени към спечелване на повече евродепутати в изборите за Европарламент през май 2019г., победа на местните и на извънредните парламентарни избори, ако има такива.

Едно  е обаче да спечелиш властта, съвсем друго е да управляваш!

Филмът, който ни предлага филмовото студио на „Позитано” № 20 не е нещо ново. Този филм българските зрители  вече са го гледали, поне в три различни версии – през 1990, 1994 и 2013г.

Лошото е , че цената на билетите за филма не беше никак малка!

Вярно, е че режисьорите, сценаристите и изпълнителите бяха други, но краят на филма винаги беше един и същ. И той не беше „хепи енд”.

Вероятността за щастлив край на четвъртата версия на филма през 2019г. е много малка, да не кажа нищожна.

Появата на истинската алтернатива може да бъда факт, само когато всички опозиционно настроени политически организации, граждански сдружения  и  български граждани  се обединят, без никакви предварителни условия около няколко основни приоритета за развитието на България, без претенции за монопол върху истината, без тънки сметки за депутатски места и бързо забогатяване.

Само тогава успешно ще бъде разрушена „спойката от пари и власт”  на паралелната държава на прехода.

Това обединение може да бъда само обединение на мъдростта, жертвоготовността, взаимната прошка, смирението и поуките от уроците на българската история.

 

29.01.2019г.                                     Радослав Радославов

 

 

You can leave a response, or trackback from your own site.

Вашият коментарВашият коментар

You must be logged in to post a comment.