ПОЗИЦИЯ ОТНОСНО РАЗМЕРA НА ПАРТИЙНИТЕ СУБСИДИИ

Прочетете още
Във връзка с актуалната дискусия по намаляване размера или премахване на партийните субсидии Ви информираме за следното:
1. Преди няколко години се проведе референдум, който недвусмислено показа какво е мнението на  гражданите на най-бедната и корумпирана държава в Европа по този въпрос.
2. Дори и да считаме, че това е експертен въпрос, редица експерти са на категоричното мнение, че размера на партийните субсидии в България е прекомерен на фона на доходите и пенсиите.
3. При субсидия в размер на 1лв. на глас на година партиите ще получават достатъчно средства за дейност – за парламентарните между 100 000 лв и 1 млн. лв.
4. И в момента в закона същестува института на даренението и членския внос като методи за финансиране на политическите партии. Партия БСД – Евролевица, която е съставна част от движение „ЗАЕДНО“ се финансира именно по този начин години наред и има редовен организационен живот.
5. При досегашния  размер на субсидиите големите партии на монопола трупат средствата на депозит в банките  - те са прекомерни и служат за плащане на всякакви прищевки на партийните лидери – от бронирани Ауди А8, през нощувки по 10 000 лв. в луксозни хотели в Париж, до оборудване на две студия партийна телевизия за 10 млн. лв. Отделно те са основен ресурс и за купуване на гласове.
6. ПП БСД – Евролевица подкрепя премахване на субсидията и оставане на  финансиране на партиите само с членски внос и дарения, както от физически, но и от юридически лица при пълна прозрачност.
7. Подкрепяме и варианта за премахване на субсидията при запазване на сегашните постановки за финансиране от членски внос и дарения със съответните лимити ако медийните изяви за политическите партии станат безплатни. Напомняме, че по време на предизборна кампания тарифите на големите частни телевизии съвпадат напълно с търговските им тарифи или иначе казано – еднократно излъчване на клип или репортаж с продължителност една минути е около 34 000 лв с ДДС по БТВ и около 20 000 лв. с ДДС по Нова телевизия.
You can leave a response, or trackback from your own site.

Вашият коментарВашият коментар

You must be logged in to post a comment.