Летен лагер на Младите европейски социалисти

Прочетете още

Между 31ви юли и 3ти август 2019г. в к.к. „Албена“ се проведе най-мащабното младежко политическо мероприятие в България от 1990г. насам. Това бе именно летния младежки лагер на Младите европейски социалисти  ( младежката организация на Партия на европейските социалисти), който бе домакинстван в България от Европейската лява младежка алтернатива (ЕЛМА) – младежката организация на ПП БСД- Евролевица и Младежкото обединение в БСП.

Присъстваха над 800 делегата и гости от цяла Европа – ръководители и членове на леви младежки организации, евродепутати, национални депутати, академични лица и др. По време на церемонията по откриване на лагера изказвания направиха председателя на ПП БСД – Евролевица проф. Александър Томов, Димитър Митев – председател на ЕЛМА и гл. секретар на ПП БСД – Евролевица, Сергей Станишев – председател на ПЕС, Николай Бериевски – председател на МО БСП, Деница Златева – БСП, Зита Гурмай – председател на ПЕС жени. В изказванията на Томов и Митев бе отбелязано, че кризата за идентичността на левицата е съществена, на последните европейски избори бяха чути уж леви лидери да говорят популистки, дясно, радикално, нехуманно. Именно поради този факт в политическото пространство се образува вакуум и празни ниши, в които успешно се наместват нови или други политически субекти. Липсата на силни лидери в европейската левица бе причина дори да бъдем обвинени като причастни за световната финасова криза, но ние не успяхме да се защитим. Доминираната преди 10-15 години от леви правителства Европа днес е доминирана от лица като Орбан и Борисов – популисти, които не могат да предложат нищо повече от създаване на изкуствени страхове от прииждащи милиони мигранти и  200 лв. минимална пенсия (190 лв  в Унгария и 220 лв в България). В изказването си пред над 600 делегата Димитър Митев посочи БСП остава най-голямата опозиционна и истински демократична партия в страната, но ръководството й има говорене и прояви, които отблъскват много леви избиратели – плосък данък, възхвала на Орбан, прогресивна партия, която говори за „традиционните християнски и семейни ценности“. БСП обаче не просто трябва отново да заговори на езика на прогресивните сили, на езика на социалдемокрацията, но и да осъзнае, че сама няма да може и няма да успее да свали мутро-олиграхичната власт на Пеевски, Доган и техния партньор Борисов.

След края на церемонията по откриване бе проведена вечеринка, в която всяка делегация трябваше да представи типична храна. Щандът на България представлявана от ЕЛМА бе изпълнен с глъч, вкусни гозби и политически дискусии.

В следващите дни бяха проведени десетки работилници и дискусии по теми свързани с бъдещето на Европа – федерално или национално, отношенията ЕС – Русия, човешките права, Китай от социализъм към социална демокрация, кризата на социалдемокрацията и редица други. Проф. Александър Томов бе гост-лектор в две работилници, като в тази за федерална Европа дори отредените два часа не стигнаха за изясняване на позиции с представител на младите федералисти, общински съветник в Брюксел и представителка на финладски социалдемократи.

В рамките на лагера бе проведен и т.нар. „Прайд“  – парад в защита на човешките права и по специално защита на хората  с различна сексуална ориентация и полова идентичност. Младежите от ЕЛМА като част от прогресивната левица подкрепиха напълно мероприятието, за което бяха и специално аплодирани.  Това е първият „Прайд“ в България провеждан извън София, който бе осъществен изцяло със съдействието на Младите европейски социалисти, което показва, че международното младежко ляво движение е единсвената алтернатива на социално слабите обществени групи, ограничаваните, репресираните и т.н.  Ние, младите социалдемократи от ЕЛМА, считаме, че политическата проституция и политическа педерастия особено в средите на т.нар. „патриоти“ е съществен повод за възмущение от страна на консервативно настроените български граждани, отколкото един парад на свободата да притежаваш и избираш какво да правиш с тялото си.

В заключителната церемония изказвания направиха новоизбраната председателка на младите европейски социалисти Алисия Хомс – най-младата депутатка в настоящия Европейски парламент, Ана Пиршкалава – гл. секретар на Младежкия социалистически интернационал, Май Йенсен – гл. секретар на Младите европейски социалисти и Димитър Митев – председател на ЕЛМА. Габриел Вълков – МО БСП. В заключителното си слово Митев благодари на участниците и гостите в лагера и пожела на всички при следващата им обща среща България вече да се управлява от грамотни, некорумпирани политици, които имат поне базови познания по английски език и не са бивши служители на СИК, ВИС и т.н..

You can leave a response, or trackback from your own site.

Вашият коментарВашият коментар

You must be logged in to post a comment.