Декларация в подкрепа на глобално прилагане на закона Магнитски

Прочетете още

Между 23-26 април т.г. в Панама ще се проведе конгрес на Младежкия социалистически интернационал, където пълноправен член е младежката организация на ПП БСДЕ – ЕЛМА. Една от проекто-декларациите буди интерес и асоциации с България, а именно тази за глобалното прилагане на закона Магнитски или иначе казано налагане на различни санкции и ограничения на политици обогатили се по незаконен начин чрез рекет, корупция и т.н. – веднага на ум ни изкачат имената управляващите България – Бойко Борисов и Делян Пеевски, които, надяваме се, са обект на разследване в САЩ именно по закона Магнитски. Ето и текста на декларацията:

Правата на човека са атакувани в различни краища на света от авторитарни правителства.

Според доклада за 2019 г. на Front Line Defenders над 300 защитници на правата на човека са били убити по целия свят, борейки се за прекратяване на несправедливостта срещу околната среда, коренните народи и жертвите на насилие  основано на полова дискриминация.  В същия доклад 40% от документираните убийства са извършени от лица свързани с унищожаване на околната среда и коренното население. 18% от убитите активисти за човешки права са жени.  Това тежко проучване подчертава факта, че младите социалисти по целия свят трябва да се включат в борбите на работници, селяни и коренни групи срещу експлоатацията на гигантски корпорации и авторитарните правителства, които им позволяват.  Прекратяването на глобалното унищожаване на защитници на правата на човека изисква глобалното сътрудничество на държавите за ограничаване на пътуването и имуществото на нарушителите на правата на човека. Страните, които са приели версия на закона за Магнитски, включват САЩ, Канада, Естония, Обединеното кралство, Литва, Латвия и Косово. Европейският съюз, Австралия и Украйна също се стремят да предадат подобни версии в близко бъдеще.

С това ние призоваваме организациите-членове на IUSY (Младежкия социалистически интернационал) да проведат кампании в техните държави да приемат свои версии на Закон за Магнитски, закон, който би замразил пътуванията и активите на лица, за които е доказано, че са водили или са участвали в груби нарушения на правата на човека и/или корупция.
С това призоваваме страните приели закони по модела на закона Магнитски да тръгнат след най-смъртоносните нарушители на правата на човека в света в момента. Филипинският президент Родриго Дутерте и няколко служители на администрацията и шефовете на правоприлагащите органи за убийствата на повече от 30 000 филипинци в неговата жестока кампания срещу наркоразпространението, при която бяха убити и много невинни.  Президентът Доналд Тръмп за смъртта на имигранти под ареста на имиграцията и митническото правоприлагане (ICE) в епоха на расистка имиграционна политика. Също така Трай Пхеп и Кун Ким от Камбоджа, които са известни с мащабни екологични престъпления, включително незаконна сеч и масово разселване. Старши генерал Мин Аунг Хлаинг и няколко военни висши служители на Бирма, които изградиха инфраструктура  на насилието, довело до зверствата срещу мюсюлманите Рохингия.

 

Участието на IUSY в глобалната кампания за законите на Магнитски, която ще бъде приета в няколко страни, като най-голямата политическа младежка организация в света, ще изпрати послание до корумпираните политици, че убийството на работници, селяни, жени и местни групи ще им коства мобилността и ресурсите им , ефективно им отнемайки личния източник на сила.

Ето и оригинала на декларацията: http://iusy.org/wp-content/uploads/2020/03/EN-A-resolution-urging-IUSY-member-organizations-to-campaign-for-a-Global-Magnitsky-Act-in-their-own-countries.pdf

You can leave a response, or trackback from your own site.

Вашият коментарВашият коментар

You must be logged in to post a comment.