Позиция на Движение „ЗАЕДНО за промяна“ във връзка с извънредното положение в страната

Прочетете още

Публикуваме позиция на „Движение ЗАЕДНО за промяна“ от което съставна част е ПП Българска Социалдемокрация – Евролевица във връзка  с извънредното положение в страната:

Позиция на Движение „ЗАЕДНО за промяна“ във връзка с извънредното положение в страната

 

  1. Движение „Заедно за промяна“ призовава за максимална солидарност в борбата с коронавируса:

-          Солидарност с лекарите, сестрите и санитарите, които са на първа бойна линия;

-          Солидарност с болните и страдащите от пандемията;

-          Солидарност с органите на реда, които осигуряват сигурността ни;

-          Солидарност с възрастните и бедните, които са оставени на произвола на съдбата.

  1. В обстановката на извънредно положение ни е нужно да създаваме собствена организация за взаимопомощ. Но призоваваме своите хиляди привърженици да спазват стриктно правилата на живот в условията на паднемия като осигурят за възрастните и болните 100% изолация като ги подпомагат с грижа и средства, тогава когато се налага.
  2. Призоваваме правителството да направи точен финансов разчет за последствията от взетите мерки за спрените фирми в услугите, туризма, транспорта, индустрията, както и за компенсация на техните загуби.
  3. Призоваваме правителството да направи прецизен анализ и да информира обществеността за хората оставени без доходи или освободени от работа, включително за тези, които са в неплатен отпуск. Намираме за правилно след определянето на точни критерии, пострадалите от извънредните мерки хора да бъдат  компенсирани финансово за срока на извънредното положение.
  4. Като приветстваме усилията на Националния щаб, обръщаме внимание на крайно недостатъчните материални и финансови средства за тестване на заразените с коронавирус. Ограниченото тестване ще направи борбата с пандемията много по-бавна и неефикасна
  5. Настояваме спешно да се отделят всички необходими средства за осигуряване на по-масово тестване на населението, а също така за закупуване на обдишващи апарати и допълнителни предпазни средства.
  6. Смятаме, че при създавала се ситуация и противоречивите действия на правителството се налага да се започне незабавна работа по актуализация на бюджета за 2020г. Убедени сме, че е правилно всички разходи предизвикани от извънредното положение да се централизират в общ финансов фонд и да се управляват под прекия контрол на парламента.
  7. Възразяваме срещу всички опити извънредното положение и битката с пандемията да се използва за ограничаване на гражданските свободи и правата на гражданите и особено свободата на словото.

19.03.2020г.

Движение ЗАЕДНО за промяна

 

You can leave a response, or trackback from your own site.

Вашият коментарВашият коментар

You must be logged in to post a comment.