Време за солидарност вместо цинизъм

Прочетете още

Скандалът с изказването на председателя на Народното събрание Цвета Караянчева тези дни във връзка с увеличението на депутатските заплати , породи масово недоволство.

Тезата на шпикера на българския парламент, че критично мислещите българи трябва да се смирят, че замразяването на депутатските заплати е популизъм и че увеличението е необходимо, за да могат депутатите да даряват порази мнозинството от българския народ със своята неприкрита циничност и наглост.

Много от хората, възмутени от нейното изказване казват - Вдигнете и нашите заплати, за да даряваме и ние!

Светкавичното извинение на Караянчева на другата сутрин, направено под давление на председателя на ГЕРБ, както и решението на ИК на управляващата партия за замразяване заплатите на народните избранници не може да замажат политическия гаф.

Извинение в политическия живот от хора, заемащи такива важни държавни органи  се прави само по един, единствен начин – с подаване на оставка.

Предложението за замразяване на депутатските заплати на сегашното им ниво ще облагодетелства настоящия политически елит, който ще получава солидно възнаграждение във време, в което няма интензивна парламентарна дейност.

Допълнително масло в огъня наля със своето предложение и председателят на ПП „Воля” Веселин Марешки, който от парламентарната трибуна направи предложение депутатите да получават заплата, равна на минималната по време на извънредното положение във връзка с пандемията от коронавируса.

Всичко това се развива на фона на чудовищното 1% одобрение на българския парламент , отчетено от социологическа агенция „Галъп”.

Невероятно за държава, която е парламентарна република съгласно Конституцията.

Нетърпимостта на мнозинството от българския народ към възнагражденията на народните представители произтича от огромните неравенства, установени в страната по време на прехода.

Неравенства, довели до съсредоточаване на общественото богатство в ръцете на едно клептократично малцинство, противостоящо на огромно бедно мнозинство, което с големи усилия едва „свързва двата края”.

Неравенства, които тепърва ще се задълбочават вместо да намаляват.

Икономическата и социална криза в страната ще се задълбочи, като нейният пик тепърва предстои в края на извънредното положение и след него.

Огромните опашки от безработни пред бюрата по труда доказват тази нерадостна констатация.

Кампанията за даренията главно в подкрепа на здравната система върви усилено, но тя не може да отмени изконните задължения на държавата за активна и настъпателна политика на масивни икономически и социални интервенции.

На някои места даренията са смущаващи, защото се правят от лица, които са натоварени с обществени съмнения за присвояване на публични средства чрез корупционни практики.

Подобна практика – да грабиш и след това да даряваш удивително прилича на купуването на индулгенции по време на Средновековието, установено от католическата църква.

Надпреварата между представителите на основните политически сили в парламента, кой да направи по-атрактивно дарение по думите на водещия експерт на КТ „Подкрепа” Ваня Григорова започва да прилича на наддаване по време на сватба.

Дебатът за размера на възнагражденията на народните представители, пък и на хората в изпълнителната власт трябва да започне с незабавно спиране и преразглеждане на сега действащия механизъм на тримесечие.

Той трябва да бъде насочен към създаването в по-спокойно време на механизъм от сравнително обективни критерии за ефективността и ефикасността на депутатския труд, както и на органите на изпълнителната власт.

Този механизъм трябва да се базира на резултатите от управленския труд – т.е. до каква степен приетите законови регулации и изпълнителни разпореждания отговарят на обществения интерес и  какви позитивни изменения са предизвикали в социално-икономическия живот.

Това не трябва и не може да бъдат досегашните лобистки закони и разпореждания в името на определени олигархични групи в обществото, на които се придава някаква благовидна обществена необходимост.

Дотогава най-добре депутатите пък и органите на изпълнителната власт да приемат някой от почините на техните колеги от други парламенти и държавни институции, близо до нас и по света.

Например албанските депутати намалиха размера на възнагражденията си наполовина.

В Северна Македония  пък за два месеца всички управленци от Президент до кмет на Община ще вземат минимална работна заплата.

Много от депутатите в други страни , които са в добро финансово положение даряват по няколко свои заплати, за конкретни каузи.

Обвиненията в популизъм не могат да притъпят нуждата от незабавни алтруистични действия  в настоящия критичен момент на хората, облечени във власт , в това време на изпитание за целия български народ.

Ако не се отговори с подобни действия настоящия политически елит няма политическо бъдеще.

Предаността и обичта към народа се доказват с конкретни действия. Действия на дело без много думи, в търсене на лицемерните предизборни дивиденти.

 

 

05.04.2020 г.                        Радослав Радославов

 

 

 

 

 

 

 

 

 

You can leave a response, or trackback from your own site.

Вашият коментарВашият коментар

You must be logged in to post a comment.