Отзвук от предването – 26.05.2020

Прочетете още

На 26.05.2020г. се проведе поредния брой на предаването „Заедно, българи“. В първата част участваха доц. Мария Пиргова и д-р Димитър Митев. Те коментираха   протестните прояви от последните дни по-значимите, от които организирани от Костадин Костадинов и Мая Манолова. Според участниците в разговора е нужно обединение на всички опозиционни сили с една единствена цел – принуждаване за подаване на оставка на Борисов, назначаване на служебно правителство, което да гарантира равна и честна надпревара на изборите. Събирането на няколкото опозиционни сили извън парламента (защото в парламента опозиция реално няма) трудно може да намери единна форма на явяване на изборите поради различните възгледи и програми на различните групи. Но обединението за сваляне на Борисов от власт е задължително, иначе промяната няма да настъпи.

Доц. Пиргова счита, че са налице множество аргументи за общественото недоволство, сред които ниските доходи и пенсии, недостъпното здравеопазване, най-лошата инфраструктура в Европа, кризата в спорта, културата и др.

Димитър Митев подчерта, че едно от най-опасните и зловредни последствия от управлението на ГЕРБ е създаването на психология на корупцията и грабежа, моделът за подражание Бойко Борисов е много опасен. В тази връзка преди дни бе разкрита група в чат-програмата „Вайбър“, в която срещу абонамент от 500 лв. може да се получи карта с разположението на всички контролиращи скоростта уреди на кат за територията на цялата страна за срок от 1 месец. Друг пример са десетките „оферти“ от лекари през последните два месеца към лица намиращи се в болница или към роднини на починали в болница същите да бъдат неистинно вписани като болни от ковид19 срещу заплащане. Ако има „болен“ от ковид19 – и лекарите и болницата ще получат значителна сума пари от Министерство на здравеопазването и НЗОК. Управлението на ГЕРБ превърна част от лекарите в меркантилни търговци, безскрупулни, безпардонни.

Друг пример за подобна корупция и облагодетелстване, но в по-голям размер е почетният председател на ДПС – Ахмед Доган. Човек, който не заема никаква реална властова позиция е охраняван години наред от държавна охрана. Според разследване на сайта „Бивол“ дворецът на Ахмед Доган в парка „Росенец“ на юг от Бургас е собственост на фирма, която през  2014г. е получила кредит от КТБ за строеж на завод за производство на панели за фотоволтаици. Завод няма, парите не са върнати, но има построен огромен дворец / сарай/. Дворецът по документи се води като едноетажна административна сграда с две бараки. В края на м.април 2020г. общинският съвет в Бургас с квалифицирано мнозинство заменя терени, отчуждава статута на публични терени в частни и дори отдава път в парк „Росенец“ на фирмата собственик на двореца на Ахмед Доган. „За“ гласуват всички представители на ГЕРБ, БСП, СДС, Демократична България в общинския съвет. По този начин достъпът до Сарая на Ахмед Доган става невъзможен по суша. Макар плажната ивица по закон да е изключителна държавна собственост, реално никой освен Ахмед Доган не може да стигне до плажна ивица. Няма как българските граждани да очават алтернатива и опозиционност в парламентарните сили, когато с този нагледен пример в Бургас е очевидно, че всички те имат един скрит господар – най-вероятно парите под масата.

Митев завърши с анализ на мпс-тата, на Ахмед Доган, които по думите на де юре председателят на ДПС – Мустафа Карадайъ  са собственост на партията, но са предоставени на държавната охрана за ползване. Анализът е на автомобилите, с които Доган е забелязан на идване на гласуване през изминалата година – реално неговите единствени публични изяви.. Това са Мерцедес W222 S600 Guard и Ауди А8 W12 Guard с обща пазарна стойност към днешна дата ако се купят втора ръка около 1 200 000 лв. Интересно дали избиралите на ДПС – най-бедната прослойка в българското общество са радостни и щастливи от факта, че техния почетен лидер се вози в автомобили на такава стойност закупени с парийната субсидия.

Във втората част на предването участваха доц. Атанас Мангъров и проф. Лъчезар Аврамов. Според доц. Мангъров ниската смъртност у нас от ковид19 е поради ниската продължителност на живота в страната – геноцидните пенсии са основен фактор за това. Докато Италия и Испания са в топ 10 по продължителност на живота, България след 80то място. Доц. Мангъров недоумява защо през целия двумесечен период не се предприе масово тестване на населението, за да се изясни колко души са се срещнали с вируса. Също така за него са труднообясними действията на властта при положение, че няма яснота в цялостната картина т.к. не се проведе масово тестване. Мангъров е на мнение, че училищата и университетите трябва да бъдат веднага отворени, защото там са младите, здрави хора.

Проф. Лъчезар Аврамов счита, че лицата всявали излишна паника и страх през последните два месеца следва да бъдат преследвани наказателно.

 

Цялото предване може да гледате на следните линкове:

https://eurocom.bg/show/zaedno-bulgari/8154

 

https://eurocom.bg/show/zaedno-bulgari/8155

 

You can leave a response, or trackback from your own site.

Вашият коментарВашият коментар

You must be logged in to post a comment.