Заедно, българи – пореден епизод

Прочетете още

На седми юли се проведе поредния брой на предаването „Заедно, българи“ с водещ проф. Александър Томов.  Първият разговор бе с Атанас Димитров – съпредседател на Българската хотелиерска и ресторантьорска  асоциация по въпросите дали българския туризъм и ресторантьорство ще могат да оцелеят във връзка със ситуацията с ковид19. Атанас Димитров изложи тревожни цифри като цитира, че в Германия близо 70% от обектите от този вид дейност са застрашени от фалит. В България според Димитров около 60% от обектите не са отворили и са в изчаквателна позиция. Това разбира се значи хиляди хора оставени на улицата без доходи, както и драстично намаление в дейността на свързани сектори – производство и доставка на мебели, хранителни провизии, дейности по почистване и т.н. Според проф. Томов туризът дава 12% от БВП на страната, а ако той се срине на половина през тази година това би било много тежък удар върху икономиката и държавния бюджет.

Вторият гост бе доц. Огнян Минчев – политолог. Доц. Минчев и проф. Томов обсъждаха геополитическите процеси в света и Европа, включително политиката и поведението на американския президент Доналд Тръмп, политиката на Германия свързана с енергийните доставки и военния контингент на САЩ в страната. Минчев заяви, че политиците в другите държави, когато теглят държавни заеми ясно си дават сметка какво ще вземат и какво трябва да връщат, докато в България това не се прави. Политогът се съмнява във възможността за задълбочаваща се управленска и нормативна консолидация на ЕС, защото за тази цел всяка национална държава трябва да направи определени компромиси, за които обаче, според него, държавите техните политици и население не са готови. Минчев заяви, че по същество властта в България е еднолична.

Във втората част на предаването проф. Александър Томов представи част от Новата икономическа доктрина, която се предлага от икономическия екип на Движение ЗАЕДНО за промяна. Доктрината предполага за 2-3 години от началото на нейното прилагане ускорен растеж на БВП в размери между 6-8%, което ще доведе от своя страна до достигане на нива на средна заплата от 1100 евро.

Проф. Томов говори и за конкретни проекти – инвестиционни и други, които ще доведат до постигнане на заявените резултати.

Пълен запис на предаването може да намерите на следните линкове:

 

https://eurocom.bg/show/zaedno-bulgari/8526

 

https://eurocom.bg/show/zaedno-bulgari/8527

 

You can leave a response, or trackback from your own site.

Вашият коментарВашият коментар

You must be logged in to post a comment.