Какво е корупцията в чистия й вид?

Прочетете още

През последния месец в България се провеждат многолюдни протести с искания за оставка на правителството, но преди всичко протести срещу корупцията, особено тази в правораздавателанта система. С нас се свърза лице от кюрдски произход, което заявява, че е жертва на подобен вид корупция. През 2016г. в ж.к. „Люлин“ се случва битово-криминален инцидент между г-н Чия Рашид и Петко Георгиев като показанията на двамата са разнопочни, но в крайна сметка се стига до стрелба според едната страна при самоотбрана, според другата умишлено. Няколко съдебни състава гледат казуса, фактите около които са нееднозначни и според различни свидетели и съдебни заседатели недостатъчни за произнасяне на ефективна осъдителна присъда за Чия Рашид.

Поводът да пишем тази публикация са твърдения на Рашид е, че е  получавал странни предложения за решаване на казуса му чрез предаване на парични суми на лица представители на правоохранителните органи – т.е. чиста форма на корупция за сметка на спазването на буквата на закона. Такива „оферти“ Рашид е получавал и от служители на МВР – 09 РУП – СДВР, както и от прокурори от СГП и то такива, които са били участници в значими знакови дела. Ако за един битов случай се искат цитираните от Рашид суми, то за наказателните дела с популярни участници от подземния свят вероятно сумите са огромни. Такив тип действия обясняват и как премиерът ни има над 2 млн.лв. в нощното шкафче. Обяснява и как много прокурори имаха необяснимо големи авоари в сметки в Корпоративна и търговска банка. Такива действия обясняват и защо сме под постоянен мониторинг по правосъдие и вътрешен ред от Европейската комисия.

Призоваваме някой смел прокурор да разследва информацията  и да разпита Рашид, защото той има какво да каже. Не само, че му е предлагано срещу предаване на парични суми обвиненията да отпаднат или да бъдат написани по-снизходително, но когато той отказва поради факта, че твърди, че е невинен е бил бит, унижаван и малтретиран, както от служители на МВР, така и на ГДИН. Не че очакваме нещо друго от Министерство на правосъдието, чийто министър е известен в обществото като „Барни Ръбъл“ и е известен с дебилното си изражение, неадекватно поведение и сервилнечене и коленичене пред Бойко Борисов известен още като „мутрата“, но все пак е 2020г. и все пак сме членове на ЕС.

Новият главен прокурор и административен ръководител на прокуратурата Иван Гешев гръмко заявява, че ще има промяна, ще се бори с корупцията, законът ще бъде еднакъв за всички. Искрено се надяваме това да се случи, но за момента виждаме и чуваме само поемане на празни ангажименти без действия.

 

You can leave a response, or trackback from your own site.

Вашият коментарВашият коментар

You must be logged in to post a comment.