Рестарт на системата, като опит за печелене на политическо време и отклоняване на общественото внимание

Прочетете още

 

Предложението за приемане на нова Конституция , за рестарт на системата е опит за печелене на политическо време, за да може ГЕРБ да изкара пълния си мандат. Свикването на ВНС би трябвало да бъде резултат от наличието на своеобразен обществен консенсус за необходимите конституционни промени, който сега очевидно липсва.

Ходът на Бойко Борисов е хитроумен и коварен, но вероятно няма да мине в това Народно събрание.

Ще има взаимни обвинения между управляващи и опозиция, с които се цели процедурно протакане, за да се отиде спокойно до времето на редовните избори.

С това обръщение за свикване на Велико народно събрание премиерът иска  да обезсили протестите и на практика да ги спре, като ги оглави.

Предложението е своеобразен капан за отклоняване на общественото внимание от дебата за корупцията, разяждаща обществения организъм.

От съществено значение е и процедурната възможност правителството в оставка да работи докато действа Великото Народно събрание, защото никъде в настоящата Конституция не е определен точния срок на мандата на Великото народно събрание.

Великото народно събрание приключва своята дейност с приемането на новата Конституция.  Това може да бъде да бъде година, година и половина, а може и повече.

Конституцията би трябвало да се промени , в по-спокойна политическа обстановка, като проектът трябва да бъде концептуално изчистен и не трябва да бъде дело на една единствена партия, дори да е управляваща.

Защо например не се предлага да има възможност депутатите да бъдат с т.н. „императивен мандат”, да бъдат предсрочно освобождавани от избирателите за несправяне със задълженията си?

Защо главният прокурор да не се избира от гражданите и да бъде обект на реален парламентарен и обществен контрол?

Защо не се предлага въвеждане на регионално самоуправление и конституционни гаранции на финансовата децентрализация на местното самоуправление?

Защо не се засили прякото участие на гражданите в управлението на държавата, общините и регионите чрез референдуми и допитвания?

Предложението на Борисов няма да излъже протестиращите и няма да ги спре.

Може да ги спре само умората, апатията на народа и липсата на единство между различните съставки на протеста.

 

 

 

You can leave a response, or trackback from your own site.

Вашият коментарВашият коментар

You must be logged in to post a comment.