Писмо до Българския лекарски съюз по повод скандално награждаване

Прочетете още

 

До Български лекарски съюз

д-р Иван Маджаров

Председател

До българските медии

 

Г-н Маджаров,

 

От медийни публикации установихме, че на 19ти октомври 2020г. – деня на българския лекар са връчени награди от Българския лекарски съюз (БЛС) на различни лекари в различни категории.

 

Също така ни стана известно, че тази година БЛС е създал специална категория и е отличил заслужили лекари и лечебни заведения от цялата страна за „Борба с пандемията – Ковид 19″

 

Съгласно въведението /преамбюл/ на Кодекса за професионална етика на лекарите в България, който е изготвен и приет от БЛС и БЛС следи за неговото спазване:
„Лекарската етика е съвкупност от норми на поведение, които служат изцяло на живота и здравето на индивида и обществото.“

 

В чл.2 от същия Кодекс е записано, че лекарската професия се основава на ценности като: „професионална компетентност и отговорност, тактичност в отношенията  с пациентите, колегите и обществото; неприязън към самонедаяността и самохвалството; вежливост към пациента и неговите близки; психолохичен подход към болния и т.н.“

 

Във връзка с гореизложеното бихме искали да запитаме какви са основанията за награждаване на следните лица:

 

  1. Генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски, д.м.н – лице, което промени многократно становището си по различни теми свързани с Ковид-19 – степен на заразяване, смърност, носене на предпазни маски и т.н. Използваше крайни изрази като „яко ще се мре“ и т.н., които нито са тактични, нито вежливи, а както се оказа – нито комптентни или отговорни. Нормално Мутафчийски да се изказва некомпететно по темата за инфекциозните болести, защото е със специализация „хирургия“. С непрофесионалното си говорене Мутафчийски създаде чувство на излишна психоза и страх  в българското общество и в крайна сметка напълно компроментира кампанията за предпазване от Ковид-19 с противоречащите си твърдения и хората спряха в големия си дял да спазват каквито й да е разпореждания на властта във връзка с противоепидемичните мерки.
  2. Доц. д-р Ангел Кунчев, д.м. – лице, с 15 годишен стаж в ХЕИ Хасково,  в последствие заемал административни длъжности в Министерство на здравеопазването, несрещал се с нито един пациент в живота си, нелекувал нито едно лице, кандидат за народен представител от ПП ГЕРБ – партия, чийто лидер е определен в нарочна подписка като мутра от над 1500 български интелектуалци и учени и от милиони български граждани. Какви са неговите заслуги за борбата с Ковид 19 освен говорене на празни приказки по медиите никой не знае.
  3. Проф. д-р Тодор Кантарджиев, д.м.н. – лице, специалист по микозите (гъбични инфекции) станал известен с карикатурния си външен вид и постоянните гримаси, които прави по време на пресконференции, които говорят за някакво особено психическо разстройство.

 

 

 

 

От друга страна стои доц. Атанас Мангъров –  човек с реална практика в областта на инфекциозните болести от над 30 години, всеки ден в Инфекциозна болница в София,  ръководител катедра по инфекциозни болести към МУ – София  с редица участия в научни конференции, научни публикации и т.н., участник в националния консултативен съвет по инфекциозни болести. Доц. Мангъров бе единственият разумен глас на специалиста от март месец тази година и до днес, чийто прогнози, изказани мнения и становища във връзка с  Ковид-19 се сбъднаха. Доц. Мангъров доби национална популярност и подкрепа на стотици хиляди български граждани като разумния, експертен глас и като противовес на неадекватното и по същество неграмотно публично говорене на гореизборените наградени от БЛС за огромни заслуги.

 

Бихме искали да попитаме защо доц. Атанас Мангъров не беше награден с наградата лекар на годината при положение, че всеки ден е „на първа линия“ в борбата с ковид-19 и други сходни инфекциозни болести от над 30 години, за разлика от тримата горепосочени и защото имаше доблеста и смелостта да се противопостави на глупостите и всяваната паника от мутрите и техните лакеи?

 

В заключение искаме да изразим разочарованието си от решението на БЛС за награждаване на тримата души, които с незнанието и непрофесионализма си делигитимираха и малкото адекватни разпореждания на властта във връзка с Ковид-19 и от липсата на признание към доц. Атанас Мангъров.

 

гр. София

20.10.2020г.

 

 

 

 

Димитър Митев

ПП Българска Социалдемокрация – Евролевица (част от Движение ЗАЕДНО за промяна)

гл. секретар

доктор по политология

 

 

You can leave a response, or trackback from your own site.

Вашият коментарВашият коментар

You must be logged in to post a comment.