Лекарства, ветото над Македония и как ще ги стигнем Румънците…

Прочетете още

На 24ти ноември се проведе поредния брой на предаването „Заедно, българи“ с водещ – председателят на ПП БСД – Евролевица, част от Движение ЗАЕДНО за промяна – проф. Александър Томов.

 

Първи гост бе проф. Асена Сербезова – председател на Българския фармацевтичен съюз. Тя говори за необходимите реформи в здравната система, дефицита на медицински персонал (около 50% от кадрите липсват), липсата на стратегия за борба с Ковид-19 и  възможно ли е за толкова кратки срокове да имаме ефективно произведена и тествана ваксина. Проф. Сербезова говори и за повдигнатите обвинения от страна на Прокуратурата срещу нея, когато през пролетта на 2020г. тя цитира международни новини и изследвания касаещи предстоящата лекарствена криза в България.

Вторият гост бе експерта по темата за западно-балканските държави – Владимир Владимиров. Той говори за ветото на България над започването на преговорите за членство в ЕС на Македония. Владимиров определи това като предизборна акция от страна на т.нар. „обединени патриоти“ – същото смятат и голяма част от македонските граждани. Владимиров и Томов се съгласиха, че стратегически членството на Македония в ЕС е от голяма полза за България и за европейската общност. Според Владимиров негативните настроения в Македония са свързани с медийна групировка собственост на унгарския премиер Виктор Орбан, а в Будапеща се укрива неговия приятел, бившия премиер на Македония – Никола Груевски. От фалшив национализъм никой не печели, заключиха Томов и Владимиров.

Третият гост бе бившият министър-председател на Румъния и  настоящ лидер на партия „Про Румъния“ Виктор Понта.  Представяме Ви целия разговор между проф. Томов и Виктор Понта:

Томов:  Виктор, здравей, удоволствие е да те чуя. Имам няколко въпроса към теб не само защото в Румъния предстоят парламентарни избори, а защото ти си ключов про-европейски политик от нашата северна съседка. Моят първи въпрос е каква е стратегията на Румъния във връзка със специалната ситуация породена от Ковид – 19 и каква стратегия за изход от кризата ще намери Европа – ще е налице рецесия, някакви други икономически проблеми или вие в Румъния виждате някакви други проблеми съответно възможности, решения?

Понта: Първо искам да кажа „здравей“, да ти пожелая добро здраве и се надявам, че тази пандемия ще има скоро позитивен изход – с ваксина, с по-добра подготовка на властите. Но през последните месеци Румъния и България са в лошо положение във връзка с ковид-19, а за да стане още по-лошо ние имаме парламентарни избори в Румъния. По време на предизборна кампания и наближаващи избори партиите не се интересуват от това да се борят с пандемията и да се предлагат как да се стабилиза икономиката, а партиите са се впуснали в предизборна борба по между си. Поради тази причина аз не мога да ви дам добри новини от Румъния. Ние имаме средно по 10 хил случая на ден, защото не правим достатъчно тестове. Ние правим средно на ден по 30 000 теста, което е много малко за държава като Румъния. Доколкото ми е известно в България също не се провеждат достатъчно тестове и това са много слаби позиции и действия на правителствата на нашите държави. Нашата здравна система е много близко до колапс. Нямаме достатъчно легла, достатъчно лекари и не полагаме достатъчно грижи за болните. В тези условия ние провеждаме предизборна кампания за предстоящите парламентарни избори, които ще се проведат на 6ти декември. Даваме много надежди на ваксината, но аз не смятам, че тази ваксина ще бъде масово достъпна най-скоро в близките 4-6 месеца. Ние имаме по 200 починали на ден, което е голяма бройка. Но извън медицинския аспект, който се надявам да преодолеем с ваксината в следващите шест месеца, ние имаме още два проблема в Румъния, както и в Бъглария, в Европа и в света. Първият е свързан с икономиката. Нашите правителства създават дебити, заемат парични средства – но икономиките не работят, кръвта не циркулира по кръвоносните съдове на икономиките и в тази връзка следващта година ще бъде болезнена година и аз мисля, че това ще е година дори по тежка от 2010г. когато преживяхме глобалната финансова криза. Вторият значим проблем, с който никой не иска да се занимава и ангажира, защото това ще бъде дългосрочен проблем е този свързан с образователната система. Аз съм баща на три деца освен, че съм политик. Тези три деца не са посещавали нормални учебни занаятия от март месец насам. Онлайн системата за обучение според мен не е добра, както в Румъния така и в цяла Европа и смятам, че дългосрочно ще платим висока цена, защото отсъства физическия контакт с учителите, на децата липса им социалния контакт със съучениците, губят навика за да стават в определен час, да има план за деня, да посещават училище, което в бъдеще ще се развие в трудови навици.

Т: Тоест, Виктор, според теб е голяма грешка да се затварят училищата?

П: Голяма грешка, да, най-голямата изобщо. На политическата сцена в Румъния аз съм най-големия защитник на това да се отворят училищата. През изминалото лято нашата държава инвестира много, за да подготвим училищата да отговарят на най-високите здравни изисквания, но сега нашите училища са затворени, а аз съм твърдо за отваряне на училищата. Смятам, че вредата върху децата, вредата върху икономиката, върху родителите са огромни. Вредата към учителите е огромна, така че аз още веднъж заявявам, че съм 100% за незабавно отваряне на учищата. И още веднъж – аз казвам това като родител, не като политик, който заставя другите да пращат децата си в училище – аз бих изпратил още утре моите деца в училище ако училищата бяха отворени.

Т: Благодаря за този отговор. Искам да кажа, че вашият, румънският опит е много важен за нас  – в България ние имаме сходни проблеми, особено през последните дни – затова вашето мнение е много интересно. Но кажете ми – вие очаквате икономическа рецесия и трудности – как очаквате, че нашите правителства трябва да реагират на това, защото тези процеси са и ще бъдат много болезнени за всички.

П: Разбира се, Румъния, България и всички европейски държави ще претърпят поне 5% свиване на икономиките си, а нашия дефицит ще бъде поне 10%. Вече 20 млрд. евро ще бъде дефицита през тази година, което е  повече от съвкупния дефицит в Румъния за последните 20 години. Когато човек види и осмисли тези цифри, ще осъзнае, че това е безпрецедентно тежка ситуация – без аналог след падането на комунизма. Когато встъпих в длъжност през 2012г. като министър-председател на Румъния, когато също имаше икономическа криза успях да рестратирам икономиката и да възобновя икономическия растеж. Не трябва да оставяме икономиката да затъне през 2021г., а напротив държавата да инициира различни мерки. Ние предлагаме сега всеки румънски гражданин, който има доход под 400 евро да получава помощ от държавата, за да може да оцелее – защото в Румъния това е минималния необходим доход за оцеляване, за да могат тези хора да повишат своето потребление, да купуват стоки от румънските магазини, да се генерират данъчни приходи от това. Това е мярка за хората изпаднали в крайна нужда. Същевременно да се подпомогнат малките и средни компании, които в Румъния, както и в България са много близо до банкрут. Тази помощ се състои в това всички тези фирми да се освободят от данъци през 2021г., стига те да запазят същия брой трудещи се при тях, да плащат заплати, да продължат тези фирми да функционират. Това са двете най-важни мерки според моя екип и разбира се да има политически консенсус спрямо общия план на Европа и средствата от ЕС за преодоляване на икономическите последствия от кризата с ковид 19. Подкрепата за най-бедните и за фирмите е най-важна в момента и през следващата година. Ако държавата не подкрепи малкия и среден бизнес – догодина той ще фалира.

Томов: Г-н министър-преседател, често информирам нашата общественост, че по време на вашето управление Румъния постигна значим икономически растеж и в момента разликата в БВП на глава от населението е около 30% в полза на Румъния спрямо България. Разбира се ние трябва да признаем този успех и да се поучим от вашите действия. Искам да ви попитам за едно интервю, което вие дадохте пред Българската национална телевизия преди около година. В него заявихте, че големите партии от миналото, т.нар. „традиционни“ политически партии нямат бъдеще, за сметка на нови и нововъзникващи политически движение от различен тип. Смятате ли все още, че това е така?

Понта: Вярвам в това повече от всякога. И аз мога да ви дам пример с Румъния. Социалдемократите имаха правителство  в периода 2016-2019г. и те се провалиха, не успяха да използват икономическия растеж, за да ускорят развитието на Румъния. Дясната партия – Либералите дойдоха на власт преди година и направиха същите грешки. По този начин гражданите на Румъния казаха – тези традиционни партии не могат да реформират страната, защото не могат да реформират себе си – те променят своите лидери, но те са едни и същи. Има две възможности и аз смятам, че на 6ти декември, когато са изборите ще дадем положителен пример на нашите съседи и приятели от България. Едната възможност е да гласуваме за нови партии, които са по-адаптивни към новостите на времето, които да предложат нови и различни лица, които са по-малко бюрократични и по-малко корумпирани. Другата възможност, която е негативната, но може би ще е преобладаващата е просто да не се отиде до изборителните урни. Според последните социологически проучвания на предстоящите избори на 6ти декември, не повече от 30% от имащите право на глас ще гласуват. Т.е. 70% от хората ще кажат – големите леви и десни партии са едни и същи, няма смисъл да се гласува за малките партии, защото те нямат шанс да победят и  затова – нека да стоим вкъщи – това означава смърт за демокрацията и да загубим всичко полижително изградено през последните 30 години демокрация. Призовавам хората да гласуват за нови партии, за нови хора , за хора, които имат и предлагат решения, които имат волята и смелостта да променят държавата. Старите партии в Румъния не са способни да го направят и аз се страхувам, че това е така не само в Румъния.

Томов: Г-н Понта, благодаря ви много за това интервю. Вашите думи са много окуражаващи и ви желая успех на предстоящите парламентарни избори в Румъния, които ще се проведат на 6ти декември.  Ние сме с вас и аз вярвам, че и в България и в Румъния предстоят големи промени в полза на гражданите и нашето общо европейско бъдеще. Благодаря ви много!

Понта: Благодаря Ви, желая ви много здраве и да си пожелаем да се видим на живо скоро в добро здраве. Благодаря ви много, бог е с нас!

Томов: Благодаря!

 

Цялото предаване може да гледате на следните линкове:

 

https://eurocom.bg/show/zaedno-bulgari/9480

 

https://eurocom.bg/show/zaedno-bulgari/9481

 

You can leave a response, or trackback from your own site.

Вашият коментарВашият коментар

You must be logged in to post a comment.