Бюджет 2021 – закрепване на дъното на Европа! Докога чуждите евродепутати ще трябва да защитават българската демокрация!?!

Прочетете още

 

На 2ри декември се проведе поредния брой на предаването „Заедно, българи“.В първата част ударното трио на Коалицията на знанието – тримата професори макроикономисти – Александър Томов, Гарабед Минасян и Ганчо Ганчев изразиха становища относно гласувания в парламента Закон за бюджета за 2021г. на Република България. Критичният им анализ набеляза следните проблемни пункове:

-          Бюджет приличащ на чисто счетоводно разпределяне на приходи и разходи без никакви политики и приоритети заложени в него;

-          Пореден бюджет на недофинансирани сектори – катастрофални и геноцидни пенсии, енергетика и БДЖ в предфалитно състояние, общини  с милионни дългове, катастрофа в спорта и културата, унизителни заплати за служители в здравната и социална системи, най-лоша транспортна инфраструктура в цяла Европа;

-          Бюджет типично по „герберски“ със заложени сериозни отклонение от реалното изпъление на приходната част с цел –  ускорено и без обсъждане в парламента харчене на държавна пара;

-          Бюджет, който разчита на стабилизация или минимален растеж само на база на финансови средства от Брюксел, които обаче не е сигурно дали ще получи в следствие на резолюцията на Европейския парламент от 8ми октомври 2020 и приемането на принципа за получаване на европейски пари само при спазване върховенство на закона;

-          Неясна приходна част на бюджета – при ясна тенденция за свиване на икономиката и стопанската дейности и в България и в Европа се планират необясними приходи, особено по линия на данъка върху оборота – ДДС;

-          Бюджет приет без обсъждане, без дискусия, без отговори от страна на управляващите.

Тримата професори проведоха и импровизирано гласуване и категорично гласуваха против Закона за държавния бюджет за 2021г. на Република България.

Във втората част на предването гостува представителя на Швеция в Европейския парламент – Евин Инчир. Предлагаме на вашето внимание целия разговор между проф. Томов и г-жа Инчир:

 

Томов:  Здравейте, г-жо Инчир!

 

Инчир: Здравейте!

 

Томов: Позволете ми да започна с един въпрос, който е важен за българските граждани. В началото на м.август тази година вие сте отправила питане в Европейския парламент по повод ситуацията в България и анти-правителствените протести. На 8ми октомври в Европарламента пък бе гласувана много важна резолюция, която засегна почти всички значими проблеми в България. Моят въпрос е: Как според вас европейските институции и европейските политици,политически лидери и парламент ще продължат да подкрепят българската демокрация в близкото бъдеще?

 

Инчир: Първо, благодаря, че ме поканихте за този много важен разговор. Ние, разбира се, ще продължим подкрепата за българските граждани, не само в контекста на последните събития, но и по принцип – например що се касае до натиска върху незасимите медии, натискът на властта върху гражданското общество и базови права на хората.  Както вие много ясно обяснихте ние приехме много ясна и категорична резолюция в началото на м. октомври. Нашата подкрепа, разбира се, продължава и след този акт на парламента -тя е преди всичко за гражданското общество и неговата защита от медийни и други тип атаки.

 

Томов: Г-жа Урсула фон дер Лайен – председател на Европейската комисия – изрази становището, че европейското финасиране ще зависи от спазването на върховенството на закона.

 

Инчир: Точно така…

 

Томов: …и това е много важно. Смятате ли, че при управлението на това правителство, което определено е обвинено за корупция и оказване на натиск върху гражданското общество – това ще бъде взето предвид от Европейската комисия предвид и приетата резолюция на парламента?

 

Инчир: Това не е позиция само на председателя на Европейската комисия. Това също е позиция на  парламента -  с огромно мнозинство бе гласувано да се изисква спазването на  т.нар. „условия“. Ако държавите членки не спазват основните правила – принципите на демокрация и върховенство на закона -  е възможно да бъде задържана европейската финансова подкрепа за правителствата, които нарушават тази принципи. Необходими за задълбочени разследвания, които да аргументират подобно задържане или спиране на  еврофондове. Сегашната обстановка в България е много тревожна и затова Европейският парламент прие тази резолюция в началото на м.октомври и лично според мен аз считам резолюцията за сериозен аргумент за задържане и спиране на еврофондовете за България. Това обаче не значи, че помощта от Европа ще спре за обикновените граждани – просто тя няма да минава през правителството, а през други канали.

 

Томов: Мислите ли, че Европейската комисия ще реализира и изпълни гласуваната резолюция от 8ми октомври и, че ще продължи традицията да подкрепя демокрацията в моята държава?

 

Инчир: Мога да ви уверя, че групата депутати Социалисти и Демократи ще държат Европейската комисия отговорна при липса на предприемане на действия, а ще подкрепяме силно действията в подкрепа на решаване на проблемите залегнали в резолюцията.

 

Томов: Преди няколко дни излезе много важна статия във вестник „Файненшъл таймс“ – Лондон, в която се твърди, че Европейската комисия има двойни стандарти под влиянието на Европейската народна партия що се касае до демократичните принципи. Възможно ли е според вас този двоен стандарт да продължи – и това се отнася не само до Унгария и Полша, но и вече България е в тази група – групата на държавите, които имат проблем с базовите принципи на демокрацията – медийна свобода, взаимодействие с гражданското общество, корупция и т.н.

 

Инчир: Искам ясно да заявя, че европейският комисар, който се занимава с тези въпроси не е задължително да е представител на  Европейската народна партия – те са представители на групата на Социалистите и демократите. Комисарите по тези въпроси всъщност свършиха доста добра работа – но аз очаквам не само приказки, но конкретни действия от страна на комисията. Аз виждам най-големия проблем в самия Съвет – например бюджетът на Европа трябва да бъде гласуван, но ръководителите на Полша и Унгария държат бюджета на ЕС като заложник, защото голяма част от парламента и комисията настояват европари да се дават под условие – условието за върховенство на закона. ЕНП от своя страна се опитва да потули проблемите на България, за които всички говорят, както се опита и да умаловажи приетата резолюция на Европейския парламент, което е неприемливо за мен. Не може и не бива да правим компромиси с корупцията и контрола върху медиите независимо дали става въпрос за правителства оглавявани от социалисти или членове на ЕНП, както е в България.  Мисля, че Европейската народна партия заема срамна позиция с всичките си действия напоследък по прикриване на българските проблеми с институциите и държавното управление.

 

Томов: Г-жо Инчир, благодаря ви, аз ще се върна отново към тази тема, но позволете ми да ви попитам за една друга тема, която е от особен интерес за българските граждани в момента. Вие сте представител на Швеция в Европейския парламент – разкажете ни повече за достиженията да Швеция в борбата с последствията от разпространението на Ковид -19 – медицински, икономически, социални.

 

Инчир: Ние не знаем в момента със 100% сигурност, кое е успешна и кое е неуспешна политика в борбата с ковид – 19. Краят на пандемията ще бъде, когато получим ваксината, което вероятно ще бъде в края на тази година или началото на другата. Това, което е категоричен и безспорен успех за Швеция е, че ние нямахме колебание през целия този период какви мерки е необходимо да бъдат предприети. Мит е, че ние в Швеция не сме приложили никакви мерки, напротив. Ние имахме задължителни правила за поведение. Основно правило беше – ако имаш симптоми недей да ходиш на работа. Ако можеш да работиш от вкъщи – задължително трябва да работиш от там. Университетските учебни занаятия се провеждаха дистанционно. Ние предприехме и други мерки, но ние не затворихме цялото общество , защото ние осъзнаваме, че обществото трябва да функционира в дългосрочен план, а дългосрочното спиране на обществения живот не може да бъде постигнато. Ние имахме доста мерки, които касаеха личното отговорно поведение.  В момента мерките се промениха леко, защото групите хора,които бяха засегнати по време на първата вълна и сега на втората са частично различни. Сега, по време на втората вълна виждаме много млади хора, които са засегнати. Тези млади хора виждат, че ние отиваме към решение на проблема постепенно. Най-важното за мен е, че ние нямахме промяна на мерките всяка седмица, както в други държави – ние имахме и имаме дългсрочна стратегия и визия какви мерки трябва да бъдат предприети.

 

Томов: Г-жо Инчир, как правителството на Швеция подкрепя бизнеса в тези особени условия?

 

Инчир: Ние подпомогнахме малките и средни фирми , но както вече споменах ние не затворихме целия обществено-стопански живот за по-дълго време. Ние приложихме други мерки, които доведоха до намаляване на броя на заразени.

 

Томов: Може ли да съобщите точната сума, която правителството на Швеция предоставя на всеки гражданин засегнат от ситуацията с ковид – 19?

 

Инчир: Честно казано, не мога да съобщя в момента точната сума. Налице е подкрепа за различни сектори като ресторанти, но има и подкрепа за отделни лица – журналисти на свободна практика, медии, държавни служители – това е помощ, която обхваща голяма част от обществото – най-вече най-засегнатите от пандемията.

 

Томов: Това е много важно. Бих искал да споделя на нашите зрители, че тази вечер ще се състои церемония онлайн, в която г-жа Инчир е номинирана за най-активен млад евродепутат. Прав ли съм?

 

Инчир: Точно така, тази вечер ще състои това награждаване.

 

Томов: Бих искал да ви поздравя с тази номинация и се радвам, че младите политици в Европа получават такова голямо признание. Преди последния ми въпрос, бих искал да ви помоля да отправите едно послание към българските млади хора. Те са много важна част от българското общество. Дълго време вие бяхте сред лидерите на младите европейски социалисти и социалдемократи. Как е и каква трябва да бъде ролята на младите в Европа и България?

 

Инчир: Мисля, че това е много важен въпрос и важно предизвикателство, пред което се изправяме. Много млади хора не получават нужните съвети, информация и насоки относно това накъде вървят нашите общества – и затова достъпът до политическа власт е най-важен. Най-важното за младите хора е те да не пропускат възможността да повлияят на обществените процеси, да заявят мнение и становище. Защото ако младите хора не го сторят – други ще го направят вместо тях  – с техните разбирания за решения на проблемите. Проблеми като климатичните проблеми, нарастващите неравества, човешките права – ние като млади хора не сме просто бъдещето, но ние сме тук и сега – когато политики, които ни касаят се осмислят и приемат сега, ние също трябва да имаме възможност и достъп да участваме в тях, защото това касае нашият живот. Така че не се колебайте да участвате в промяната!

 

Томов: Г-жо Инчир, благодаря ви много затова учтиво и много важно интервю. И ми позволете да ви поздравя и да пожелая успех да церемонията довечера. Поздрави от всички български приятели!

 

Инчир: Благодаря ви много!

В края на предването проф. Томов анализира поредния международен срам за България, а именно интервюто във в-к „Франкфуртер алгемайне цайтунг“ с Бойко Борисов, което бе пълно с лъжи от страна на министър-председателя ни. Интервюто не представлява разговор за политики, визия и важни въпроси, а касае битово-престъпни действия и обясненията на Борисов по такъв тип въпроси.

 

Авторитетното издание „Файненшъл таймс“ също обърна внимание на България през последната седмица – разбира се, критично и на моменти унизително, но в крайна сметка обективно.

 

Цялото предаване може да гледате тук:

 

https://eurocom.bg/show/zaedno-bulgari/9555

https://eurocom.bg/show/zaedno-bulgari/9556

 

You can leave a response, or trackback from your own site.

Вашият коментарВашият коментар

You must be logged in to post a comment.