Справя ли се държавата с пандемията, можем ли да преодолеем кризата в енергетиката и има ли принос България за създаването на нови технологии

Прочетете още

Първата част на предаването професор Александър Томов разговаря с човек,който открито споделя своето мнение в социалните мрежи относно къде се намира България със справянето на ковид кризата. Това е човекът, който е живял 30 години в САЩ, с огромен човешки и политически опит, професор в Калифорнийския университет по история и неговото име е Никола Алтънков. Той споделя своето мнение и изследвания в sos сайта,с което направи силно впечатление на много хора. Неговото изследване се състои в това да разгледа общо 13 страни като основен акцент поставя върху България и САЩ и как се справят те с пандемията. На 26.12.2020г. България зае десетото място по смъртност в света на 1милн. души . С течение на времето станахме седми до средата на месец януари, а за момента сме на девето място. Това е ключовият показател, с който сами може да разберем, че нашите управници не си вършат добре работата със справянето на тази ситуация и битката с вируса тепърва започва.

Във втората част бе поканен председателят на българската газова асоциация и същевременно председател на енергийната комисия на Движение ЗАЕДНО за промяна – Пламен Павлов. Той сподели в предаването кои са основните неща, които могат да стабилизират българската енергетика. Коментира се казаното от премиера Бойко Борисов за Козлодуй и дали то е реалистично и на второ място азербайджанския газ, който беше представен като панацея. За съжаление стана ясно,че основните проблеми свързани с българската енергетика,които ги имаше и преди 10 години, продължават и до ден днешен и скоро няма да могат да бъдат разрешени. Обсъди се темата по един от ключовите проекти на Движение ЗАЕДНО за промяна за тяхното желание да се създаде мрежа, която да качи от сегашните 3% битова газификация на 25/30% и се разгледа каква е политическа й полза.

В началото на втората част проф. Александър Томов постави акцент към бързо развиващия се свят,който със зашеметителна скорост достига до нови ширини-глобален интернет, изкуствен интелект, 5G- мрежи, съвършено нови материали в строителството, по-високи скорости, нови влакове, изцяло нова технология. Къде се намира България в тези среди коментира проф. д-р Лъчезар Аврамов. Български учен, специалист в тези области, иноватор. Ясно е,че не всички държави са на едно ниво,едни са много напред,а други много назад. България е от втората група-изоставащи. Професор Лъчезар Аврамов споделя ,че за да се измъкне България от това ниво, трябва да работи в тесни, научни , технологични, иновационни области, където има голяма печалба, високотехнологичен ефект и където постиженията не се правят от огромни колективи, а могат само от една група хора-няколко души и да направят нещо, което да е по-полезно в много други аспекти. Споделят се идеи за по-доброто развитие, една от тях е дигитално селско стопанство,да се създаде Министерство на науката и технологиите по идея на Движение ЗАЕДНО за промяна, да има фондове ,които да подкрепят профила на България,тъй като в момента България няма такъв. Трябва да си върнем държавата, която подкрепя българската наука,която поставя на първо място знанието и то да се превърне във водеща сила.

В края на предаването отново стана дума за ваксинацията и как уж са справя държавата с пандемията,но в същото време има удължаване на епидемичната обстановка до 30 април. Всичко това е с цел да се направят избори в условия на епидемичен контрол и обстановка , да не могат хората да се събират, да бъдат уплашени, да не отидат да гласуват и отново да сработят старите механизми с парите и силата на властта, държавната администрация отново да се избере, подчинена на Борисов- избори по време на епидемична обстановка. Всичко това звучи много мръсно и нечестно, но ЗАЕДНО ще променим това,ще се борим срещу мафията и ще победим! С тези думи беше завършено днешното предаване.

 

You can leave a response, or trackback from your own site.

Вашият коментарВашият коментар

You must be logged in to post a comment.