Организационна Среща – 28.08.2021г.

Прочетете още

На 28.08.2021 г. / събота / се проведе организационна среща на Движение “Заедно за промяна”. Присъстваха над 50 делегати от цялата страна. Беше обсъдена актуалната политическа обстановка в страната и се взеха някои важни решения какво следва оттук нататък за Движението. Проф. Александър Томов, проф. Лъчезар Аврамов, д-р Димитър Митев, д-р Радослав Радославов, адв. Пламен Маринов, инж. Йордан Яков и още много други взеха участие и споделиха своите мнения по съответните въпроси. Документ с решенията, които се приеха на срещата публикуваме тук:

 

РЕШЕНИЕ НА НАЦИОНАЛНИЯ СЪВЕТ НА ДВИЖЕНИЕ “ЗАЕДНО ЗА ПРОМЯНА”

Въпреки очакванията на българските граждани за промяна, България навлезе в тежка политическа криза. Никога в историята на страната три избора за парламент не са правени в рамките на половин година. Към този момент е ясно, че страната върви към избори “2 в 1” или едновременното провеждане на президентски и за трети път парламентарни избори.

Какви изводи могат да се направят от тази необичайна ситуация?

  1. Очевидно става дума за провал на т.нар. “партии на протеста”, които имаха основната отговорност да формират парламентарно мнозинство и стабилно правителство. Провалът започна още с разделянето на протестното движение през октомври и ноември 2020г., и опита на неколцина лидери да използват протеста за свои собствени политически цели. На този фон партията на Слави Трифонов, “Има такъв народ”, която участваше епизодично в протестите получи най-висок резултат и стана първа политическа сила. Неуспехът на ИТН обаче да формира правителство доведе до срив в доверието и за тази партия, и за партиите на Христо Иванов и Мая Манолова.
  2. На този фон е видим опитът на старите партии на статуквото, ГЕРБ, ДПС и БСП, да възстановят своите позиции. Това е особено характерно за ГЕРБ, които са амбицирани да си върнат властта и да заличат загубите си от 2020- 2021г.
  3. Поради спадналия авторитет на ГЕРБ (около 20 на сто от гласовете и 10 на сто от населението) и провалът на т.нар. протестърски партии, в страната се формира много голям политически вакуум.Това предвещава влизане в следващия 47-ми парламент на нови политически формации и възможно още по-голяма фрагментация на парламентарния живот.

В такава ситуация от изключително значение е как ще се яви Движение “ЗАЕДНО за промяна” и нейната партия-носител Българска Социалдемокрация-Евролевица на изборите за 47-ми парламент на България.

Първата възможност е да участваме отново във формата на Движение “ЗАЕДНО за промяна”. В този случай централният въпрос е какви ще бъдат нашите коалиционни партньори. Досегашните две партии, с които формирахме Движението, не спомогнаха съществено нашата дейност. Трябва да си даваме обаче сметка, че намирането на политически партньори в сегашната ситуация е изключително трудно. Единението на политическите партии е блокирано от редица процеси от близката ни история и от фрагментацията на самото гражданско общество.

Втората възможност е да се явим на предстоящите избори на ПП “Българска Социалдемокрация – Евролевица”, която е регистрирана през далечната 1997г. и вече четвърт век е активен участник в политическия живот. Смисълът от такъв формат на участие е в това, че българската левица е в тежка криза, а другите социалдемократически партии са разпилени и практически не съществуват. В този смисъл партия БСД е голяма потенциална надежда на целия политически живот в страната. Подобна необходимост е още по-голяма като се има предвид кризата в социалистическата партия и довеждането на БСП до най-ниския си резултат за последните 30 години.

И при двете възможности ние не можем да отстъпим нито от продължаващата битка за промяна в страната, нито от политиката на единение и формирането на стабилно управление на България. Като се има предвид, че изборите ще бъдат проведени на 7/14 ноември, 2021г., принципното решение за формата на участие трябва да бъде взето още днес или в близките дни.

Която и възможност да изберем, на 23-ти октомври ние ще проведем редовен Конгрес на партия БСДЕ. Стремежът е конгресът да доведе до максимално възможно обединение на българските социалдемократи и до връщане на БСДЕ в активния политически живот. В този конгрес ще участват само членове на БСДЕ. Предлагаме делегатите да бъдат утвърджавани от лидерите по места, чиито списък се прилага отделно. Като гости ще бъдат поканени всички членове и приятели на Движение “ЗАЕДНО за промяна”, които не са членове на БСДЕ. Тези от тях, които желаят да се присъединят като партийни членове на БСДЕ, могат да направят това.

На национално равнище, Конгресът ще бъде подготвен от Инициативен комитет. За съпредседатели се предлага д-р Радослав Радославов, заместник-председател на БСДЕ и д-р Димитър Митев, главен секретар на БСДЕ.

XV (петнадесети) Редовен Конгрес ще се проведе на 23.10.2021г., събота, в гр. София, хотел „Маринела“  на адрес гр. София, бул „Джеймс Баучер“ 100,  от 12:00ч. при следния дневен ред:

 

  1. Доклад за политическата обстановка и задачите на партията във връзка с предстоящите президентски избори;
  2. Обсъждане и приемане на политически тезиси и проекто-решения на Конгреса.
  3. Обсъждане и приемане на промени в Устава на партията;
  4. Избор на състав на ръководни органи (Председател, Главен секретар, членове на Националния партиен съвет);
  5. Избор на състав на контролен орган.

 

Не бива да остава настрана и въпроса за участието или неучастието ни в предстоящите президентски избори, които вероятно ще се проведат на същата дата с парламентарните. Едно такова участие би дало допълнителна гласност на нашите идеи, но важният въпрос е за двамата кандати – имена, биографии, личен риск и др.

 

 

You can leave a response, or trackback from your own site.

Вашият коментарВашият коментар

You must be logged in to post a comment.