Заседание на Националния партиен съвет – 20.11.2021г.

Прочетете още

На 20ти октомври се проведе заседание на Националния партиен съвет на партия „Българска Социалдемокрация – Евролевица“ в хотел „Грами“, гр. София.

На заседанието присъстваха над 50 члена на НПС представляващи над ¾ от многомандатите избирателни райони в страната.

Заседанието започна с анализ на резултатите от изминалите избори за народни представители – 14.11.2021г. Партия БСД-Евролевица е трета извънпарламентарна сила и втора политическа партия извън парламента след ВМРО.

Много политически сили, които допреди година бяха в държавната власт като НФСБ, Цветан Цветанов, АТАКА и ВОЛЯ бяха сразени от „бялата лястовица“.

Партия БСД-Е се яви на предишните два парламентарни вота през 2021г. под формата на коалиция от партии „Движение ЗАЕДНО за промяна“ , където нашата партия беше водещата сила. На 14.11.2021г. партията ни отчете 400% ръст в гласовете или 14 000 гласа и то при изключително ниска избирателна активност.

Отдаваме високите резултати на близо стоте медийни изяви, които представители и кандидати от българската социалдемокрация осъществиха в рамките на 30-дневната кампания за изборите за народни представители и президент и вицепрезидент. Интелигентната част от българското общество най-накрая забеляза академичните лица – водачи на листи, експертите на партията, запозна се с програмата за ускорено икономическо развитие на страната – единствена по рода си на фона на общите постановки, които предлагат другите партии и  коалиции.

Разбира се, много работа бе извършена по места и от представителите на социалдемокрацията. Срещи с избиратели, беседи, представяне на програмата на партията.

Особено впечатление са направили т.нар. „видео портрети“ на кандидатите на Евролевицата, както и тематичните хроники излъчени по БНТ. Разбира се и множеството диспути организирани и проведени по националното радио, в които често кандидатите на БСД-Евролевица бяха акомпанирани само от още един-двама представители на други регистрирани участници в изборите. Бягството от дебати на другите участници в изборите е неморално, неправилно, недемократично.

Основна роля изиграха и блестящите, съдържателни, експертни участия в кампанията на кандидат-президентската ни двойка –проф. Александър Томов и проф. Лъчезар Аврамов. За съжаление кандидатите – Радев, Герджиков, Панов се криеха от дебати, което рефлектира и върху крайно ниската избирателна активност.

Националният партиен съвет на БСД – Евролевица трудно може да изрази поздравления към първите по резултат в изборите поради изключително ниската избирателна активност. Да управляваш страната и да се изтъкваш като голям победител с около 600 000 гласа при 6 млн. гласоподаватели не е правилно. Но е факт, че и ние като партия имаме вина, както и всички участници в изборния процес през 2021г., че не успяхме да мотивираме повече български граждани да излезат и да гласуват, а напротив налице е сериозен общ електорален срив от първите избори на 04.04.2021г и 14.11.2021г.

Изказвания направиха проф. Александър Томов, проф. Ганчо Ганчев,  д-р Димитър Митев, д-р Радослав Радославов, Пламен Маринов, Станимир Цоцов, проф. Лъчезар Аврамов, Стефан Попов, Николай Иванов, Малинка Тонова

 

ПП БСД – Евролевица прие план за действие до края на м.01. 2022г., в който основни акценти са:

-          Провеждане на конфернеция за кризата в българската левица. БСП постигна катастрофален резултат, а резултатът на българската социалдемокрация е повишен спрямо предните избори, но все още крайно недостатъчен и далеч от парламентарното представителство. Следва да бъдат обсъдени и изяснени причините за тази ситуация, при положение, че социалдемократическите и леви движения в Европа са в подем;

-          Провеждане на конференция за текущото състояние на Европейския съюз и кризата на доверие в него след Брекзит и във връзка със ситуацията с Ковид. Западни държави, които след 1990г. сме следвали като примери за институционална стабилност, демократичност и предвидимост взимат странни и неразбираеми решения във връзка със ситуацията с ковид. Въпреки огромен процент на ваксинирани в редица държави се налагат нови ограничения за придивиждане, стопански дейности и достъп до обществени места на млади и здрави хора. Европа днес не действа като хомогенна политическа цялост, а като един митнически съюз, в който държавите при една криза като тази с Ковид действат напълно разнопосочно. Тази нестабилност позволява на различни националисти и популисти да събират все повече електорална подкрепа и, за съжаление, с основание. ПП „БСД – Евролевица“ като про-европейска партия, която е водена от принципа – „силна България в силна Европа“ следва да организира дебат със своите експерти, както и представители на Европейската комисия в България именно по тези сериозни проблеми.

-          Провеждане на тематични пресконференции по различни обществено-политически въпроси. Бюджетна криза, недофинансирани държавни сектори, неконкретен и общ план за възстановяване и устойчивост, цени на електроенергията, инфлационни процеси без индексация на доходите са само част от големите предизвикателства пред новата власт. ПП „БСД – Евролевица“ и нейните експерти имат предложения за решения на всички тези въпроси и те следва да бъдат публично оповестени.

-          Срещи с по-малки политически формации за обсъждане на общи действия като обсъждане на политики и явяване на избори. На изминалите избори на 14.11.2021г. се явиха 28 субекта като голяма част от тях има някакви интересни и полезни идеи, но същевременно изпитват кадрови и експертен дефицит. Комисия за преговори от ПП „БСД – Евролевица“ ще потърси част от тези участници, защото политическото разлояване не е полезно нито за гражданите, нито за политическите субекти.

-          Доизграждане на организационните структуци на партия „Българска Социалдемокрация – Евролевица“ по области и общини.

-          Приемане на инвестиционни проекти за 2022г. в изпълнение на Новата икономическа доктрина на партия „Българска Социалдемокрация – Евролевица“

-          Попълване състава на Националното ръковоство на младежката социалдемократическа организация – Европейска лява младежка алтернатива /ЕЛМА/;

-          Приемане на план за организация и дейността на ПП БСД- Евролевица през 2022г., както и приемане на план за медийни изяви.

 

 

След края на заседанието на чаша квалитетно вино политическите дебати продължиха!

 

 

You can leave a response, or trackback from your own site.

Вашият коментарВашият коментар

You must be logged in to post a comment.