Проведени областни съвети

Прочетете още

През изминалата седмица се проведоха серия от посещения на председателя на ПП „Българска Социалдемокрация – Евролевица“ проф. Александър Томов и главния секретар д-р Димитър Митев в страната.

На 7ми февруари те бяха посрещнати от областния председател в област Видин – д-р Емил Лилов. Бяха проведени срещи с областния управител на Видин – Любен Иванов и с кмета на общината д-р Цветан Ценков. Бяха обсъдени възможностите за инвестиции, ситуацията в района, възможностите за отопление на обществени сгради с нови, по-екологични и по-евтини способи с термална енергия в контекста на т.нар. „Зелена сделка“. Представителите на държавата и общината изразиха готовност за борба за спасение на най-обезлюдения и беден район на Европа. С тъга отбелязаха, че видинските медицински сестри работят в гр. Крайова (Румъния) за 4 пъти по-висок доход от получавания у нас. Макар да се обработват голяма част от земите в т.нар. район „Златия“ селата разположени там изглеждат като бомбардирани от бомбардировачи Б-52. Чукойското земеделие доминира в северозападна България, което прави селата и живущите в тях бедни, а едрите земеделци още по-богати. Затова ние, социалдемократите, сме за ограничаване на обема на собственост на земеделска земя от едно лице и свързаните с него и за преориентирани на земеделските субсидии  – от зърнени и маслодайни култури към животновъдство, зеленчупроизводство и овощарство.

По-късно през същия ден Томов, Митев и Лилов пристигнаха във Враца, където бе проведено заседание на областния съвет. Присъстваха местните лидери – Марияна Тодорова и Ивайло Димитров. Средна заплата от 700 лв нето и стотици пътуващи всеки ден от Враца към София /час и половина път/ бяха достатъчни, за да опишат състоянието на живущите там. Инвестиции, производства на стоки с висока добавена стойност са основните начини за повишаване на доходите. Проф. Томов сподели разочарованието си, че по Плана за възстановяване България ще разполага с 12 млрд. евро, а Португалия, която е с малко по-голямо население – над 40 млрд. евро. Според лидера на БСДЕ това се дължи на зле написания от ГЕРБ и зле коригиран и допълнен от новата власт план и липсата на конкретни проекти, които обуславят тази огромна и по същество дискриминационна разлика.

На следващия ден бе проведено заседание на областния съвет в област Русе. В залата на хотел „Вега“ председателят на областния съвет  – адв. Пламен Маринов представи председателите по общини и говори за предстоящите местни избори през 2023г. когато партия БСД – Евролевица смята да издигне свои кандитати за кметове и общински съветници във всички русенски общини.

Членовете на градското ръководство в Русе – Марко Иванов и колеги повдигнаха съществени въпроси за изоставането на Русе от румънския град Гюргево като стандарт на живот и стопанско развитие. Местните социалдемократи изразиха и недоволство от липсата на изчистване на кадрите на ГЕРБ и по-скоро корупционно-рекетьорското поведение на местните гербаджии. Кметът, макар и избран от БСП или се страхува да проведе радикални кадрови реформи или просто дълго време продължилата власт на ГЕРБ не е оставила други налични кадри.

На следващия ден лидерите на БСД-Евролевица посетиха гр. Варна, където се проведе организационна среща. Местните социалдемократи заявиха, че над 20 водещи индустриални и икономически единици са закрити през последните години. Пристанище Варна е със затихващи функции на фона на развиващите се румънски пристанища. Приватизираният Български морски флот е с намалена десеторно флотилия, а собственикът му поради близостта си със властта не е наказан заради нарушеното приватизационно споразумение с държавата.

Същата вечер се проведе заседание в гр. Бургас. Ерата „Димитър Николов“ трябва и ще приключи на местните избори през 2023г. и БСД – Евролевица ще хвърли всички сили Бургас да има нов кмет с визия за развитие на града и преди всичко визия за създаване на нови работни места съвместно с централната власт. В индустриалната зона на Бургас от редици процъфтяващи предприятия работят два-три цеха. Реално, извън тримесечния туристически сезон, единственият голям работодател е Лукойл- Нефтохим, което обаче е крайно недостатъчно за създаване на заетост с високи доходи в голям областен град като Бургас. На срещата в Бургас присъстваха известни адвокати, ръководни кадри в образователната система, представители на частния бизнес, които ще са в основата на изграждането на новия общински и областен съвет на социалдемокрацията.

 

You can leave a response, or trackback from your own site.

Вашият коментарВашият коментар

You must be logged in to post a comment.