Почитане делото на Пастухов, Гичев, Петков, Буров, Димитров

Прочетете още

Проф. Александър Томов и д-р Димитър Митев – председател и главен секретар на партия „Българска Социалдемокрация – Евролевица“ участваха в отдаване памет към Кръстьо Пастухов, Димитър Гичев, Никола Петков, Атанас Буров, д-р Г.М. Димитров, които на днешната дата през 1941г. са се събрали пред сградата на Народната библиотека в гр. София с призив България да остане неутрална страна във Втората световна война. След кратко приветствие скромната ни група отново съставена от интелектуалци и представители на крайно различни политически възгледи, каквато й е била групата преди 81г. обиколи къщите на тези видни общественици, бивши министри, банкери и пред всеки от домовете бяха казани по няколко думи за принципната им и пацифистка позиция.

Липсата на медии (с изключение на анонса по БНР) и липсата на паметни плочи по фасадите на някои от домовете говори лошо за историческата ни памет.

Заради заявената си позиция въпросните будни общественици са били репресирани преди 09.09.1944г, а след това почти всички от тях обесени или хвърлени в затворите  – защото „антифашист“ не може да бъде всеки, а само тези с „правилни“ политически възгледи!

 

You can leave a response, or trackback from your own site.

Вашият коментарВашият коментар

You must be logged in to post a comment.