25 години БСД- ЕВРОЛЕВИЦА

Прочетете още

На 26.02.2022г. се отбелязаха 25 години от създаването на партия „Българска Социалдемокрация – Евролевица“. По този повод, изминалата събота в хотел „Маринела“ се проведе събрание, на което присъстваха над 300 участника – стари и нови членове и симпатизанти на социалдемократическото движение, професори, академици, привърженици на лявата идея, както и представители на други партии и граждански платформи. Сред присъстващите бяха: проф. Александър Томов, проф. Гена Велковска, проф. Ганчо Ганчев, проф. Лъчезар Аврамов, проф. Иван Станков. Гостуваха също и почетни създатели на партията – Петя Шопова, Евгени Димитров, Кирил Ерменков, Катя Ангелова, Ралица Луканова, Иван Цеков,   Йордан Чипев, Иван Стамболиев, Бисер Смиленски, Кирил Стоянов, Силвия Чернева и други. Основни изказвания направиха Кирил Ерменков, Петя Шопова, Дарина Велкова, Йордан Чипев, Димитър Митев, Антон Каленов, Александър Томов, Марко Иванов и Евгени Димитров.

 

Участниците бяха посрещнати от изложба на документи и предизборни материали на партията, които възбудиха много носталгични спомени.

При откриването на събитието, водещата Гергана Стоянова представи хронограмата „Има такава партия“ на БСДЕ. Тя представлява историческа ретроспекция на основни моменти от историята на българската левица. Документът се базира и на последния труд на зам.председателя на партия д-р Радослав Радославов, който е посветен на историята на БСДЕ. Бяха изложени основните политически каузи през годините – от битката срещу аграрната реформа през далечната 1993-1994-та година до битката срещу олигархичния тип държава, протестите от 2020г. и свалянето на Б. Борисов от власт, разбира се програмите на партията, десетките проекто-закони, декларации, манифести, научни разработки и др.

По-нататък думата взе проф. Петя Шопова. Тя изнесе трогателна реч, връщайки се назад във времето и припомняйки безброй скъпи мигове на БСДЕ, не лесните решения, които партията е трябвало да вземе и запазената колективност и вяра за едно по-добро бъдеще на България.

Кирил Ерменков и Йордан Чипев говориха за миналото и постоянството на партията ни, Антон Каленов представи писмо, което след края на заседанието входирахме в МВР с адресат министър Бойко Рашков.

Дарина Велкова от ръководството на младежката организация на партията – ЕЛМА говори за нарастващия интерес на младите хора към членство и работа в структурите ни. Младите хора са особено впечатлени от детайлно разработената програма за ускорено икономическо развитие и имат потребност от интелектуални, експертни и професионални програми. Младите не искат повече общи приказки, популизъм и наситена реклама в социалните мрежи, зад която няма реални виждания и идеи за повишаване на стандарта на живот. Напливът от членове в младежката ни структура е показателен за организационно-идеологическия ни подем, добави най-младия присъстващ участник, а именно г-жа Велкова.

Димитър Митев – главен секретар на партията говори по изграждането на структурите, комуникацията с медиите и протестите като ефективна форма на изразяване на недоволство и неизбежно медийно отразяване в една контролирана и ограничена медийна среда каквато е българската.

Марко Иванов – един от учредителите на БСД – Евролевица в Русе и Евгени Димитров също сподели своите спомени от далечното и близко минало на партията и с нови сили са готови да работят за каузата на социалдемократите – високи доходи, справедливи пенсии, инвестиции, развитие на индустрията, край на монокултурното земеделие, приоритет на науката и развойната дейност.

 

Бе почетена и паметта на социалдемократи, които вече не са сред нас като проф. Драгомир Драганов, проф. Христо Стоянов, кметовете на Елин Пелин и Радомир убити от политическата мафия.

След края на заседанието на чаша вино бе разрязана торта с 25 свещи на нея под развълнуваните погледи на участниците.

Подходът, който ръководството на БСДЕ пое през последните години, а именно – да излезнем от залите и да отидем при хората бе реализиран дори и в празничния ден. Част от софийските делегати и групата от Стара Загора минаха през Министерство на финансите и МВР на шествие, където представиха две писма до ресорните министри. Информирахме Асен Василев, че някои от заложените стойности в държавния бюджет за 2022г. са разчетени неправилно – като цените на горивата, например и предложихме среща с нашия екип макроикономисти. На Бойко Рашков представихме информация за крупни корупционни сделки извършвани от предишната власт с точни изчисления за нанесените на бюджета вреди. Очакваме отговори и срещи.

С топли погледи, прегръдки, другарски разговори, емоции и надежда в бъднините участниците в мероприятието си пожелаха до нови и много скорошни срещи!

 

You can leave a response, or trackback from your own site.

Вашият коментарВашият коментар

You must be logged in to post a comment.