Балканска кръгла маса на Младежкия социалистически интернационал

Прочетете още

На 25ти и 26ти март в гр. Београд се проведе Балканска кръгла маса на Младежкия социалистически интернационал https://iusy.org/ . Българските представители бяха от младежката организация на ПП БСД – Евролевица – ЕЛМА и ПП БСП.

Домакините от Демократическата партия /Демократска странка/ /https://www.ds.org.rs/ представиха на участниците в кръглата маса обществените нагласи преди предстоящите частични местни, парламентарни и президентски избори в Република Сърбия. Властовата доминация на Александър Вучич подтиска медийните, финансови и организационни възможности на останалите участници в изборния процес. Разбира се, отношенията с Косово и Метохия в контекста на годишнината от бомбандировките на авиацията на НАТО над цивилни обекти в Белград, са сред основните теми в предизборните дебати.

Младите представители на политически сили от Балканите се срещнаха със зам.председателят на Демократическата партия  – Бранимир Йованчичевич, който е химик-еколог и обсъдихме спрения добив на литий в Сърбия и зелените политики като цяло.

Бе проведена и беседа в представителството в Београд на Института „Фридрих Еберт“, където бяха обсъдени принципни идеологически въпроси касаещи социалдемокрацията.

Бе проведена и среща с председателя на Националния младежки форум – Марияна Педжич, където бе обсъдена структурата на НМФ в Сърбия и България, прилики, отлики, добри практики, ролята на младежките организации на профсъюзите и др.

Бе обсъдена и ситуацията в Украйна, където Димитър Митев представляващ българските социалдемократи заяви, че последствията от санкции срещу Русия и тяхното реципрочно прилагане ощетява изключително много обикновените граждани, особено българите – най-бедните граждани на ЕС, за които всяко увеличение на цените на енергията доставяна от Русия е критично. Митев допълни, че пренебрегването на агресията и избиването на цивилни от режима на Порошенко и Зеленски е грешка и, че този конфликт започна преди 8 години през които милиони етнически руснаци, българи и други бяха бити, арестувани без законово основание, убивани, изгаряни живи и т.н. Не е нормално леви младежки организации да изразяват подкрепа към власт, която е формирана от нацистки групи, хулигани довели Украйна до крайна бедност, рекордна корупция, унизителни пенсии и заплати. Исторически и морално правото е на страната на Русия, но руските власти или не намериха или изчерпаха дипломатическите подходи за влияние върху откровено зависимите от САЩ управляващи Украйна.

Една от заложените мини в бъдещото развитие на Украйна извън приятелските отношения с Русия е военната база в Крим, Севастопол, която е причина намерението на Украйна на членува в НАТО да бъде прието като остра заплаха от Русия и това да бе една от причните за анексирането на полуострова.

От войната големия губещ освен украинския народ ще са всички европейски граждани поради ограничаването на търговските отношения между ЕС и Русия, които са основни търговски партньори.   Митев припомни и, че Младежкият социалистически интернационал, по време на войната в Сирия издигна лозунга #Refugees welcome /Мигранти – добре дошли сте!, когато масово политическите сили роптаеха срещу бежанците от арабския свят. Но нима трябва да приемаме или отхвърляме бежанци на база цвят на кожата, религия и етнос? Мир в Украйна е най-доброто решение, което може да бъде постигнато само ако режимът на марионетните националисти бъде премахнат от власт в Киев.

Участниците направиха посещение в музея-мавзолей на Йосип Броз Тито, който представлява чудесен пример как можеше съборения мавзолей на Г. Димитров да бъде превърнат в доходоносна историческа атракция. Културните и интелигентни управляващи уважават историческите събития и паметта такива каквито са били. Емоционалните, недалновидни и неграмотни политици считат, че всичко започва с тях, а старото трябва да бъде унищожено, изтрито и забравено. За съжаление българските политици представляват втората група.

С пожелания за нови срещи в мирни времена младите социалдемократи се разделиха до нови срещи!

 

You can leave a response, or trackback from your own site.

Вашият коментарВашият коментар

You must be logged in to post a comment.