Проф. Томов с коментар за антиинфлационните мерки на правителството.

Прочетете още

Председателят на ПП БСД – Евролевица проф. Александър Томов участва на 18.05.2022г. в предаването „Делници“ по ТВ Евроком. Проф. Томов коментира предложените от правителството мерки за справяне с инфлацията:

-       Партия „Българска Социалдемокрация – Евролевица“ проведе свой протест през изминалата събота изразявайки недоволството си от действията на властта – липса на достатъчни компенсации за гражданите във връзка с инфлацията, липса на борба с корупцията, липса на сериозен икономически анализ за обстановката в световен мащаб. БСДЕ ще продължи с протестите – не се борихме с Борисов 10 години, за да дойдат хора, които да ни дават още от същото.

-       Държавата е събрала в бюджета над 4 млрд. лв от гражданите и фирмите заради инфлацията. А мерките са на стойност 2 млрд. лв. Дори този факт показва недостатъчността и несправедливостта на компенсациите.

-       Парите за мерките не са от спиране на корупцията. Те са от заемни средства и поради повишени бюджетни приходи в следствие повишени данъчни и други постъпления в следствие от инфлацията.

-       Как Италия и Германия продължават до купуват руска газ без да нарушават санкциите? Газпром ли ни спря газта или правителството реши едностранно да не плаща , въпреки че всички останали европейски държави продължават да ползват руска газ. Дори и Полша – през Германия. Двата танкера с втечнен газ не са стабилно и дългосрочно решение, не са диверсификация, а конюнктурна политическа сделка.

-       Инфлацията у нас е 14%, а средноевропеската е 7% – защо е така?

-       Хвалбата на управляващите, че имаме ниска безработица е нелепа. Просто се затварят производства, работните места намаляват, а работниците бягат в чужбина. Нито това правителство, нито правителствата на Борисов при встъпване във властта обявяваха програми за нови работни места – нещо което се прави от всички лидери на цивилизивани държави – От Макрон, през Байдън и Си Дзинпин.

-       Мерките трябва да са насочени целево към хората с най-ниски доходи. Човек, който получава 2000 лв не го интересува, че акцизът на метана отпада и това ще му спести 6 стотинки от 3.50 лв цена на кг. Истинска, социално справедлива мярка е да се въведе необлагаем минимум за минималната заплата. 71 лв., които да останат в джоба на човек, който получава 710 лв. са от съществено значение.

-       Дълбоко съмнително е, че намаляването на ДДС за хляба ще доведе до понижаване на цените. По-скоро ще подпомогне хлебопрозводителите.

-       При управляващите липсват средносрочни прогнози и анализи за инфлационните процеси, цените на енергоносителите и други. На инфлационните процеси следва да се отговори предварително. Не е сериозно да се актуализира държавен бюджет през 3 месеца.

 

You can leave a response, or trackback from your own site.

Вашият коментарВашият коментар

You must be logged in to post a comment.