Участие в съвет на Младежкия социалистически интернационал в Албания

Прочетете още

На трети и четвърти юни 2022г. в гр. Тирана, Албания се проведе съвет на Младежкия социалистически интернационал. Присъстваха над 110 делегати от 50 държави. Българските социалдемократи бяха представени от шест делегати от Европейската лява младежка алтернатива.

По време на пътуването ни и пребиваването ни в Албания установихме следното:

-       Сухопътните транспортни връзки между Албания и Македония са в далеч по-добро състояние от тези между Македония и България. Ясен знак за приоритетите в двустранните отношения и за грешките на всички управляващи от последните години, които едновременно говореха за интеграция на западните Балкани, но всъщност активно саботираха този процес(ГЕРБ и настоящите лица).

-       Македонските и албански села са села пълни с жители, с обновени домове и със засилено производство на плодове, зеленчуци и животновъдство. Т.е. каквото беше българското село преди години.

-       Известна като една от най-бедните държави в света до 1990г. днес Албания има средна работна заплата в размер на 1600 лв., което е значително повече от реалната средна заплата в България. При цени на хляба от 8-10 лв /500гр/, цени за литър бензин 4 лв. в столицата Тирана ускорено се строят нови, модерни сгради, по улиците се движат съвременни автомобили, в страната се строят скоростни пътища, а морското крайбрежие не е презастроено, както българското и предлага отлични условия за туризъм. Сравнителен анализ на тези факти бе направен и от Веселин Величков пред местен телевизионен канал.

По време на конференцията ръководителят на делегацията Димитър Митев категорично заяви, че от икономическите санкции срещу Русия страда преди всичко целия останал свят и най-вече бедни държави като България. Митев посочи, че 95% от зърното за Африка идва от Русия и ако конфликтът се проточи това може да значи глад за стотици милиони.

Митев допълни, че снабдяването на Украйна с оръжие удължава войната. Това значи – всеки ден нови жертви и от двете страни, повишаващи се цени на енергоносителите, растителните торове, металите и преди всичко повишава вероятността конфликтът да ескалира до Трета световна война.

Всеки мир, дори и най-компромисният е по-добър от продължаване на войната.

За съжаление днес призиви за мир не чуваме нито от нашите управляващи, нито от западните им колеги. Младите социалисти и социалдемократи трябва да бъдат проводник на разума, да протегнат ръка, колкото и да е трудно, а не бива да се влияят от емоциите.

Младите социадлемократи проведоха разговори и срещи с делегации от цял свят – включително с представители на Конго (Бразавил), Западна Сахара, Буркина Фасо (Уагадуго), Грузия, Армения, Палестина, Израел, Аржентина, Хърватска, Тунис, Ливан и редица други.

По препоръка на участвалия в конференцията кмет на гр. Тирана – Ерион Велиай посетихме ремонтираната зоологическа градина в града. Там установихме, че все още има незаети клетки и предложихме чрез нарочен плакат там да бъде въдворен Кирил Петков – малки и големи албанци ще се дивят и куфеят пред този забележителен експонат – неадекватно смеещ се бозайник от вида „хомо сапиенс“ успял за половин година да срине рейтинга си до дъното, да бъде мощно освиркван на всяко публично мероприятие, да бъде ненавиждан и от русофили, и от русофоби, позволил и стимулирал инфлация от жан-виденово време, прекъснал дългогодишни търговски връзки, забранил излъчване на телевизии по тоталитарен модел,  с най-голям успех – продажба на БМВ-то на Стоян Мавродиев и договаряне на два танкера с газ от САЩ!

Ако все пак клетките на зоопарка се напълнят с алигатори, зебри и кошути нямаме против Кирил Петков да бъде приет и в местната психиатрична клиника. Надяваме се като канадски гражданин здравноосигурителните му вноски да са валидни в Албания.

 

You can leave a response, or trackback from your own site.

Вашият коментарВашият коментар

You must be logged in to post a comment.