Позиция на ПП БСДЕ във връзка с решението на Народното събрание за премахване на ветото за започване на преговори на Република Северна Македония за членство в ЕС.

Прочетете още

Решението на Народното събрание за преустановяване на ветото за започване на преговори на РС Македония за членство в ЕС е единствено правилното в създалата се геополитическа и регионална обстановка. То деблокира процеса на поетапно присъединяване на РС Македония към Европа и сваля отговорността от нашата страна за спирането на важни геополитически решения, свързани с присъединяването на страните от западните Балкани към общото европейско семейство.

Последните две години ясно показаха, че ветото прието от 44-то Народно събрание и прехвърляне на отговорността върху съвместната историческа комисия не доведоха до никакви резултати. Ангажирането на Европейската Комисия и писменото предложение на френското председателство дават по-добра перспектива за постепенното излизане от задънената улица, в която са влезли спорните въпроси между двете страни.

Същевременно, ние не трябва да се правим никакви илюзии, че решението на Народното събрание означава реален напредък в българо-македонските отношения. България показва желание за напредък, доверява на европейските институции като гарант, но рисковете, които поемаме като народ и държава не са по-малко от когато и да било преди. Присвояването на българската история, на българския език, ограничаването на правата на македонските граждани с българско самосъзнание и езикът на омразата са само една част от сложните проблеми, които трябва да решава ръководството на РС Македония.

Ще бъде груба грешка ако след решението на Народното събрание останем политически пасивни, както беше през последните няколко години. Ето защо, българските социалдемократи, се обявяват за приемането на национална програма за поетапно решаване на всички открити въпроси между нашите две страни. Всички отговорни български институции – от правителството и българската дипломация до неправителствените и културни организации следва да утроят своите усилия. Ние смятаме,че такава програма следва да се предложи на членовете на Консултативния съвет за национална сигурност и на депутатите (вероятно в ново Народно събрание) и стане основа за национално единение по този толкова важен въпрос.

В този процес ние сме длъжни да демонстрираме максимум национално взаимодействие и единство. Пътят, който поемаме няма да е лек, но той ще бъде успешен само ако всички сме обединение около общи цели. На този фон можем да приемем като странна и нелогична позицията на БСП, ИТН и ПП „Възраждане“, които виждат в позицията на парламента само рисковете,  но не старта на един позитивен процес.  Политиката ни към Северна Македония, обаче,  не търпи разединения, нито използването на темата за предизборни цели. Тези три партии следва да избират или да бъдат част от националното единение или да станат жертва на националистически предразсъдъци.

 

You can leave a response, or trackback from your own site.

Вашият коментарВашият коментар

You must be logged in to post a comment.