БСП и Корнелия Нинова обичат властта повече от себе си и левите европейски ценности

Прочетете още

БСП постепенно се отказва от основни ценности на европейската политическа левица. И в други европейски страни има коалиция между десни и леви партии. Но едва ли някъде има толкова драстично разминаване между публични заявки и обещания на една партия и реалните действия на правителството, в което то участва. Едва ли в Европа има правителство, от което така остро да са поругани ценностите на солидарността и социалната справедливост, както стана у нас през последните шест месеца, при непосредственото участие на БСП и вицепремиера Корнелия Нинова.

През последните години БСП постоянно обещаваше, че ще замени „плоския“ данък с прогресивен. За всеки е ясно, че това е начина да се преодолее огромното социално разслоение в България. Кирил и Асен, обаче не дават и дума да се каже по този въпрос. И Корнелия защитава това правителство приемайки неевропейския и несоциален данъчен модел.

Или да вземем отказа на Кирил Петков и Асен Василев да се въведе необлагаем минимум за всички, които получават ниски доходи. В условията на инфлация, това е най-точният начин да се компенсират нуждаещите се. Да, но Кирил и Асен не искат това и Корнелия се съгласява безропотно.

Корнелия се хвали, че „благодарение на БСП“ пенсиите са повишени значително, а хлябът (и брашното) са с нулева ставка по ДДС. Простият анализ на т.нар. „малка кошница“ от продукти показва друго – че инфлацията вече е „изяла“ добавката към пенсиите (от 60 лв +10%). Нулевата ставка ДДС на хляба няма да свали цената му, особено ако по-високите цени на пшеницата влязат скоро в сила.

Най-високата инфлация (след правителството на БСП начело с Жан Виденов); най-голямо социално разслоение в Европа, все по-голям брой бедни и принудени на емигрират; актуализация на бюджета, която ни обрича на стагфлация (ниски темпове на растеж и висока инфлация) – всичко това говори за драстично разминаване между думи и дела. Да не говорим за неспособността на правителството на Кирил Петков да разкрие мащабната корупция на ГЕРБ (като изключим частичния успех с изтегления кеш от 57 млн. лв.), който обаче не се разбра от кого е присвоен.

Какво правят БСП и Корнелия Нинова в правителството на Кирил Петков? Пазят го като свещена крава, искат то да продължи, дори и с друг премиер. Защо правят така? Ами защото очевидно обичат властта и министерствата, които оглавяват, повече от левите европейски ценности. Видимо досъсипват българската европейска левица, но въпреки това бранят властта и свързаните с нея пари и облаги.

Нещо ново, нещо друго трябва да се прави. Илюзията, че Корнелия ще отстъпи и ще върне динамиката на българската левица става все по-очевидна. А без европейска левица ние пак ще останем извън случващото се в Европа. О. Шолц, Ж.Л. Мелашнон, Педро Санчес са само част от надигащата се нова европейска левица. Длъжни сме да последваме техния пример!

 

проф. Александър Томов

 

You can leave a response, or trackback from your own site.

Вашият коментарВашият коментар

You must be logged in to post a comment.