Проф. Александър Томов, лидер на ПП „Българска социалдемокрация – Евролевица“ гостува в БНР.

Прочетете още

Кое е най- важното ни послание?

Това, което отличава нашата програма е следствие на оценката за голямото изоставане на България от всички други страни, този път- в пъти. Имаме огромен проблем- принудено икономическо обезлюдяване, бягство на цели поколения българи и демографска катастрофа.

Как ще решим това? Предлагаме програма за ускорено развитие на икономиката на България, основана на опита на други страни, които за кратки периоди са успели да се справят с проблеми като тези. В основата на тази програма стоят 15 конкретни инвестиционни проекта. Това е начина да се излезе от текущата криза, където популизмът със сигурност не е решение. Замразяването на цени означава само едно- средства, с които държавата да ги компенсира, а тя не разполага с такива.

Единственият начин да се потопи инфлацията е чрез увеличаване произодството- това може да се направи на основа на мощна инвестиционна политика на принципа на нишовата стратегия- в конкретни сектори на икономиката с по- малки държавни инвестиции и по- големи частни  външни инвестиции да се получат много ефекти. Вземайки селското стопанство, което до този момент е изключително неефективно, ще забележим, че внасяме 70/100 от храните. Тук е където трябва реформа, а елита на макроикономическата мисъл стои зад тези наши проекти и идейни реформи.

Имаме нужда от нова енергийна стратегия. Имаме конкретен проект за Северна България- строителство на 4 средни Дунавски пристанища. Северна България трябва да бъде отворена към Европа – това ще даде един нов пазарен шанс.

Ако приложим тази програма ще постигнем растеж от 6-7%.. Това е единственият начин да увеличим доходите и до края на 2026-та година да достигнем едно много по- високо ниво на България.

Цялото интервю може да гледате тук:

https://www.facebook.com/bnradio/videos/621812656130944/

You can leave a response, or trackback from your own site.

Вашият коментарВашият коментар

You must be logged in to post a comment.