Политическо решение на Националния съвет на ПП БСД – Евролевица – 03.12.2022

Прочетете още

Национален съвет на БСДЕ

Политическо решение

 

Националният съвет на политическа партия „БСД-Евролевица“ оценява като особено тревожна политическата криза в страната. Тази криза е породена, както от безпрецедентната слаба активност на последните парламентарни избори, така и от фрагментацията на 48-то народно събрание. Тя се изразява, както в блокажа на българските институции, така и в остра икономическа и финансова криза. Какви са основните измерения на кризата?

Първо. На практика сегашните политически партии, включително ГЕРБ и ПП представляват съвсем малка част от имащите право на глас. Ето защо нито една от 7-те партии, попаднали в Парламента, нямат нито правото, нито възможността да създадат стабилно правителство и управление на страната.

Второ. Разразилите се скандали в Парламента през последните дни потвърдиха подозренията, че и тези избори не са били честни. Съмненията са, както по отношение на високото ниво на корпоративния и платен вот, така и по отношение на манипулиране на вота. Взаимните обвинения между ГЕРБ, ДПС, БСП, ПП и ДБ сринаха още повече доверието на гражданите в честността на изборите.

Трето. Вероятността да се отиде на нови избори през март 2023 г. е все по-голяма. Дори да бъде формирано правителство с третия мандат, то ще бъде слабо и временно. При това положение партия „БСД – Евролевица” трябва да започне веднага подготовка за следващите парламентарни избори. Подготовката трябва да бъде насочена и към местните избори , които ще се проведат в края на месец октомври 2023 г.

Смятаме , че всички седем партии в сегашния парламент ще загубят още повече доверието на избирателите.

Четвърто. Сред все повече граждани се утвърждава убеждението, че за да се върне доверието на българския избирател и да се възстановят демократичните механизми е необходимо на преден план да излязат нови политически сили и преди всичко – нови коалиции. В тази връзка Националният съвет приема като особено положително поканата и участието на ПП БСДЕ в състоялата се на 29-ти ноември тази година конференция на широки обществени сили, както и участието на представители на нашето ръководство в нея.

Пето. Във връзка с резултатите от конференцията ние смятаме за реалистично около група партии с наше участие да се формира политическа коалиция, която да запълни лявоцентристкия и центристки вакуум и да се яви, като единен субект на предстоящите парламентарни избори през 2023 г., а също така и на местните избори през същата година. Подчертаваме, че става дума за коалиция извън БСП , в която могат да участват БСДЕ, Движение 21, партия „Изправи се БГ”, партия „АБВ”, както и още няколко по-малки формации.

БСДЕ е за формирането на траен , единен политически субект, вляво извън БСП, който да се превърне в основна политическа алтернатива на настоящето статукво. БСДЕ има разработена концепция за новия ляв политически субект, която ще предложи за обсъждане, коригиране и приемане от другите евентуални партньори в него.

Новият ляв политически субект трябва да бъде интегрален, полицентричен, антисистемен, с отворени политически структури.

Шесто. Не бива да имаме илюзии, че това ще бъде лесен процес. Реакцията на БСП по повод на събитието на 29-ти ноември е много остра и нелицеприятна. Същевременно от редица отговорни представители на събитието, бяха изказани одобрения за нашата икономическа програма и за концентрация на интелектуален потенциал в нашите редици. По инициатива на К. Паскалев, В. Жаблянов и Г. Божинов получихме и приехме предложение да представим пред същите участници в събитието алтернативна икономическа програма и алтернативен бюджет в близките 10-15 дни.

Седмо. ПП  „БСД – Евролевица”  се отнася особено критично и в някаква степен нетърпимо към продължаващата война в Украйна. Ние смятаме, че единственото разумно решение е незабавно спиране на военните действия и започване на мирни преговори. Като европейци, ние смятаме, че тази война и свързаните с нея санкции , вредят  стратегически на ЕС и на европейските народи. Особено сме разтревожени от призивите да се изгради нова „желязна завеса” по източния фланг на НАТО, която засяга пряко България и нашата граница. Ние сме против прякото, военно участие на Република България в Украйна.

 

  1. ПП „БСД-Евролевица“ се отнася особено критично и в някаква степен нетърпимо към продължаващата война в Украйна. Ние смятаме, че единственото разумно решение е незабавно спиране на военните действия и започване на мирни преговори. Като европейци, ние смятаме, че тази война и свързаните с нея санкции, вредят стратегически на ЕС и на европейските народи. Особено сме разтревожени от призивите да се изгради нова „желязна завеса“ по източния фланг на НАТО, която засяга пряко България и нашата граница.
  2. Ние сме категорично против връщането на хартиената бюлетина и позицията на ГЕРБ, ДПС и БСП. Смятаме, че това решение води страната назад и заплашва изборния процес, и демокрацията в страната. Опитът да се върне хартиената бюлетина е поредния провал на БСП, израз на нейната обща криза. На практика БСП обслужи интересите на ГЕРБ и ДПС, което създава пропаст между тази партия и всички останали.
  3. Икономическият екип на БСДЕ изпрати писмо до Президента на републиката, което изразява несъгласие срещу невнасянето на бюджет на страната от сегашното служебно правителство. Убедени сме, че продължаването на бюджет 2022 ще хвърли публичните финанси в хаос и ще застраши важни социални плащания през първото полугодие на 2023г. Вече две години служебни правителства на Президента Радев, както и правителството на Четворната коалиция не предприемат необходимите реформи в българската икономика. В сложна ситуация тези правителства показват неумение за управление на кризата, което води до увеличаване на публичния дълг и застрашава стабилността на държавните финанси.

 

 

 

 

гр. София

XII.2022г.

 

 

 

 

You can leave a response, or trackback from your own site.

Вашият коментарВашият коментар

You must be logged in to post a comment.