Пенсии, избори и как да постигнем нулева корупция?

Прочетете още

В днешното предаване “Заедно българи”, водено от проф.Александър Томов, първи гост беше доцент Стойчо Стойчев- преподавател в Софийския университет. Той беше поканен с цел да се анализира тазгодишната предизборна кампания, да се направи сравнение с изминалите години и да стане ясно каква ще бъде активността на тези избори- по-ниска заради covid-19 или умерено висока. Доцент Стойчо Стойчев заяви, че тази година основната промяна в предизборната кампания е абсолютното присъствие на онлайн мрежите и платформите, които тя предлага като instagram и Фейсбук. Това е най-лесният, бърз и удобен начин за печелене на солидна електорална подкрепа. Беше даден пример с Борис Бонев и Христо Иванов, с тези средства те постигат висок рейтинг, лесна разпознаваемост, привличат по-малки партии или партиите, които не разполагат с институционален ресурс към такъв тип изява.

Следващата част на предаването се дискутираше темата за пенсиите и дали ще има стратегическа политика за тяхното увеличение. Беше поканен един от най-добрите специалисти по пенсионни въпроси   ам. председателят на надзорния съвет на Националния осигурителни институт г-н Станимир Цоцов. Първият въпрос, който се дискутира беше в какво състояние е пенсионният фонд на Република България. Направи се анализ дали е възможно увеличението на пенсиите при тази пенсионна система и при това управление, какви пенсии да очакваме през 2021 година и занапред какви могат да бъдат те.

 

.

 

Движение ЗАЕДНО за промяна публикуваха през изминалата седмица цялостна програма затова как да постигнем нулева корупция по високите етажи на властта. В тази връзка в последната част на предаването бяха поканени и двама от ръководните членове на “ЗАЕДНО”. Първият гост е член на Националния координационен съвет – г-н Йордан Чипев и зам.председател на младежкото ръководство, г-н Николай Петров, който е студент по политически науки в Софийския университет. Те представиха програмата в най-общи щрихи и основната идеи, които имат те. Разясниха на зрителите, че тя се състои от две части- първата, която е историческа – в нея се описват големите проблеми, които стояха пред приватизацията-масова и касова. А във втората част, се разглежда безконтролната замяна на земи. Така наречените “заменки„ на земи от планините, от горския фонд срещу места по Черноморието. Те искат да се обясни кой, защо и как позволи да се стигне до това, да има прозрачност затова как се разпределят нашите пари, искат всичко да излезе наяве и хората да разберат пълната истина. Говори се за необходимостта от създаване на Агенция за остойностяване, която справедливо да оценява стойността на строително-монтажни работи, активи – движими и недвижими – такива, които държавата продава и такива, които купува.

You can leave a response, or trackback from your own site.

Вашият коментарВашият коментар

You must be logged in to post a comment.