Промяната е в ход и няма сила, която да я спре!

Прочетете още

Промяната е в ход! Колкото и невероятно да ни се виждаше това само преди една седмица. Благодарение вота на българския народ на 04.04.2021 г. започна реалният демонтаж на модела „Борисов”, който по своята същност е еманация на модела на Прехода.

Все още е трудно да се каже как ще се развие следизборната ситуация. През какви перипетии и лъкатушения ще премине тя.

Едно е ясно, кой и от двата реалистични варианта да бъде осъществен – правителство на протестните партии или служебен кабинет изключването на клиентелистката партия на Статуквото от корупционната хранилка на властта е неизбежно.

Възможността да бъде създадено правителство на малцинството с мандата на ГЕРБ без Бойко Борисов е практически невъзможно!

Въпреки спотаяването на Борисов и окопаването му във властта с всички възможни средства на политическото оцеляване ходът на събитията е логичен , в посока на просветляване на политическия хоризонт и поява на новото политическо начало.

Все пак създаване на правителство на протестния вот, което да осъществи краткотрайна програма за нормализация на политическия живот изглежда по – приемливо от варианта служебно правителство.

Ключова роля в това отношение може да изиграе парламентарната група на ПП „Има такъв народ”, която държи историческата инициатива.

Програмата трябва да съдържа някои важни и неотложни задачи, като:

-      Промяна на Изборния кодекс, като въвеждане на дистанционното гласуване, събиране гласовете от чужбина в отделен МИР и др.;

-      Смяна състава на ЦИК и Районните избирателни комисии;

-      Освобождаване ръководството на „Информационно обслужване”;

-      Създаване на парламентарна комисия, която да осъществи пълна ревизия на управлението на правителството на ГЕРБ и други държавни институции;

-      Смяна на Висшия съдебен съвет и промяна начина на формиране на ВСС, както и законово ограничаване властта на Главния Прокурор;

-      Смяна на всички областни управители и началници на областни дирекции на МВР;

-      Смяна ръководствата на големите държавни компании, агенции и ведомства;

-      Овладяване на пандемията и управление на кризата с ново епидемиологично ръководство и по нов професионален начин;

-      Актуализация на държавния бюджет и приемане на неотложни мерки за стабилизация на икономиката и финансовата система и др.

Дали ще бъде сформирано парламентарно мнозинство, което с твърдост, последователност и политически кураж ще реализира подобна програма ни предстои да видим в близките седмици и месеци.

Ако не може да бъде сглобено ново правителство на Промяната единствения изход е служебно правителство, назначено от Президента и предсрочни парламентарни избори.

Служебното правителство обаче има ограничени правомощия и ще може да осъществи само част от гореспоменатата програма.

Съгласно Конституцията обаче предсрочните парламентарни избори няма да може да се проведат едновременно, в един ден с президентските избори. Те ще предшестват президентските избори и най-вероятно ще се проведат през лятото.

Резултатът от предсрочните парламентарни избори ще даде отговор на въпроса дали ще продължи Промяната или Статуквото ще получи своя реванш, което е много слабо вероятно.

На президентските избори в края на годината един срещу друг вероятно ще излязат да премерят сили настоящия президент Румен Радев – олицетворяващ Промяната и премиерът Бойко Борисов – Статуквото.

Това във висока степен обаче зависи от разположението на силите след предсрочните парламентарни избори.

Българският народ е поел по пътя на Промяната и няма сила, която да го спре!

 

 

11.04.2021 г.                              Радослав Радославов

 

 

You can leave a response, or trackback from your own site.

Вашият коментарВашият коментар

You must be logged in to post a comment.