Организационно-политическа среща

Прочетете още

 

На 17ти април се проведе заседание на координационния съвет и областните председатели на Коалиция „Движение ЗАЕДНО за промяна“. Присъстваха над 60 души от всички региони на страната.

Първа точка в дневния ред беше обсъждане на изминалите парламентарни избори.

Бяха направени редица изказвания с приведени доказателства за липса/кражба/заличаване на стотици, вероятно хиляди гласове за Коалицията. Изводът бе ясен – избори организирани от изборна администрация и кадри на „Информационно обслужване“ свързани с партия ГЕРБ не може и няма как да са честни и справедливи.

Освен заличаването на гласове на опоненти със силен кадрови и програмен ресурс като нас бе дадена информация и за активно купуване на гласове предимно сред циганското население. Най-активни са били представители на ВМРО, ГЕРБ и ДПС – именно това бяха негласните коалиционни партньори в 44то НС.

Оказа се, че КП „Движение ЗАЕДНО за промяна“ е единствената коалиция с водещ социалдемократически елемент като програма и идеи и преди всичко заради участието на ПП БСД – Евролевица в нея. Други социалдемократически субекти на изминалите парламетарни избори не участваха. На фона на откровени популисти, фалшиви националисти и партии без един ред написана програма, КП „Движение ЗАЕДНО за промяна“ е направила силно впечатление на експерти, хора с висше образование. За съжаление резултатите на Коалицията дори и като изключим кражбите на партиите на статуквото не са на задоволително ниво като бяха откроени няколко причини:

-          Прекомерна експертност на кандидатите на Коалицията, сред които болшинстовто академични лица, за разлика от шоу-чалга или популистко-неграмотния профил на всички  нови партии в действащия вече парламент. Явно второто е по-котируемо и атрактивно за масовия избирател.

-          Малко набрани и разходвани средства за предизборна кампания. Но обясними приходи, за разлика от много други партии „на протеста“, които извадиха и похарчиха милиони с неясен произход.

Бяха отчетени и позитивите за Коалицията по време на кампанията, а именно:

-          Несравнимо ниво на ескпертиза и конкретика при участията в над 40 медийни участия (интервюта и дебати по време на кампанията). Участниците на Коалиция „Движение ЗАЕДНО за промяна“ във всички проведени дебати бяха в пъти по-подготвени от останалите представители на партии и коалиции.

-          Несравнимо ниво на биографии между водачите на листи на КП „Движение ЗАЕДНО за промяна“ и всички останали участници.

-          При отправена покана за публичен дебат до водачите на кандидатски листи в Пловдив откликнаха само от партия БНС – НД. Останалите 28 участници в изборите се скриха, което показва страх вероятно поради неподготвеност. За разлика от развитите демокрации, където дебатите между лидери са задължителни и водещи при определяне на електоралните нагласи – в България се провеждат самостоятелни монолози или удобни интервюта що се касае до публични изяви. Иначе – купуване на гласове или обещания за дарение на всеки гражданин на 5000 лв от страна на държавата, а парите откъде ще дойдат никой не казва и никой не знае.

След близо 3 часово заседание бяха взети следните решения:

  1. Коалиция „Движение ЗАЕДНО за промяна“ продължава активно своя организационно-политически живот. „Промяната“ е вероятно постигната с изолирането на ГЕРБ и лидера й в парламента. Но това не значи, че новите и стари сили извън ГЕРБ ще успеят да подобрят ускорено икономическия растеж, доходите, пенсиите и стандарта на живот на българските граждани. Налице в новия парламент са смущаващи назначения за председатели на парламетарни комисии на лица сравними с капацитет с ПКП и министър Барни. Искаме промяна, а не подмяна!
  2. До края на м. май от областните координатори на Коалиция „Движение ЗАЕДНО за промяна“ да бъдат номинирани и определени председатели по общини. В момента Коалицията присъства в около 180 общини, следва да има покритие до края на м.май в над 250 общини.

You can leave a response, or trackback from your own site.

Вашият коментарВашият коментар

You must be logged in to post a comment.