Икономика, връзката протести-смяна на модела и нови избори

Прочетете още

На 20.04.2021г. се проведе поредния брой на предаването „Заедно, българи!“ с водещ лидера на ПП „Българска Социалдемокрация – Евролевица“, която е съставна част от Коалиция „Движение ЗАЕДНО за промяна“ – проф. Александър Томов.

В първата част гостува председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) – Васил Велев. Той говори  по състоянието на индустрията от м. март 2020г. насам (началото на ситуацията в света с коронавирус), както и по адекватността на мерките за подпомагане на стопанските субекти във връзка с органичаването на дейността на определени сектори. Според Велев би следвало държавата да компенсира недостигащия приход за заплащане на присъщи разходи, отколкото намалената печалба. Според него с мярката 60/40  са подпомогнати преди всички държавни/общински компании като Центъра за градска мобилност в София, отколкото наистина нуждаещи се и пострадали от органиченията частни стопански субекти.

 

Велев коментира и т.нар. „План за възстановяване и устойчивост“, който е част от механизма, разполагащ с 672,5 млрд. евро, който е централен елемент на изключителното усилие за възстановяване на ЕС — Next Generation EU: план за 750 млрд. евро, договорен от лидерите на ЕС през юли 2020 г.

Тези средства ще подпомагат действията на държавите членки за справяне с икономическите и социалните последици на пандемията от COVID-19, като същевременно се гарантира, че икономиките им ще осъществят екологичния и цифровия преход и ще станат по-устойчиви и издръжливи.

Според Велев този план би следвало да се внесе в изискуемия срок  – до 30.04.2021г., въпреки че е изготвен от изолираната в парламента партия ГЕРБ. Планът има определени рамки и дори да бъде изготвен от нулата, той трудно може да предполага някаква съществена разлика с изготвения до този момент. Този план касае следните области:

  • екологичния преход;
  • цифровата трансформация;
  • интелигентния, устойчив и приобщаващ растеж и работните места;
  • социалното и териториалното сближаване;
  • здравето и устойчивостта;
  • политиките за следващото поколение, включително образование и умения;

Велев допълни, че в края на всяка календарна година следва да се отчита изпълнението за изминалата, но и да се правят корекции по приоритетите за следващата година.

Във втората част на предването участие взеха тримата основни будители на протестите с искане за оставка на Бойко Борисов и Иван Гешев, които протести продължиха до 17.04.2021г., а именно отец Дионисий, Петър Недевски и Тодор Стоянов.

Те правилно считат, че почти 10 месечните протести са водещата причина за краха на ГЕРБ, ВМРО, Марешки и  Валери Сименов на изминалите избори. Въпреки това, считат, че при нови избори организирани от служебно правителство назначено от президента Румен Радев резултатите за ГЕРБ ще бъдат драстично по-ниски поради потенциалното намаление на измамите и купуването на гласове. Тримата изразиха задоволство, че е налице гражданско пробуждане и повишена гражданска чувствителност, което е дълготрайна полза от протестната активност през последните 10 месеца.

 

В края на предаването водещият – проф. Александър Томов очерта сюжетите за управлението на страната като най-удачният би бил разпускане на настоящото 45-то Народно събрание и назначаване на служебен министерски съвет от Президента, който да организира честни и почтени избори, но и да разкрие поне част от кражбите, злоупотребите и уврежданията на ГЕРБ и политическите им лакеи от последните 10 години. Проф. Томов добави, че на България й е нужно спешно ускорение на икономическо развитие, но в настоящия парламент не се вижда кой има комптетността и знанията да организира и реализира такива политики. Популисткото говорене от кампанията с обещания за високи заплати и грантови пари за всеки, както и плюенето по ГЕРБ следва да дадат място на знания и умения, които да повишат срочно стандарта на живот на българските младежи, българските трудещи се и пенсионери!

Цялата дискусия може да наблюдавате на следните линкове:

https://eurocom.bg/show/zaedno-bulgari/10939

https://eurocom.bg/show/zaedno-bulgari/10940

https://eurocom.bg/show/zaedno-bulgari/10941

 

 

You can leave a response, or trackback from your own site.

Вашият коментарВашият коментар

You must be logged in to post a comment.