Планът за възстановяване и развитие, парламентарна дейност, бъдещо управление

Прочетете още

На 27ми април се проведе поредния брой на предаването „Заедно, българи“.  Първи гост на проф. Александър Томов беше проф. Ганчо Ганчев – от групата професори макроикономисти на Движение „ЗАЕДНО за промяна“.

Двамата професори обсъдиха т.нар. „План за възстановяване и развитие на Европа“ и по-точно неговата българска версия. Планът разработен от администрацията на Бойко Борисов бе остро разкритикуван – борбата  с въглеродните емисии се ограничава до лепене на стиропор по блоковете, а същевременно няма дума за запазването на дейността на топлоелектрическите централи „Марица“ чрез транформация на производството на енергия от въглища – към водород, което е детайлно разработена програма от експертите на Движение „ЗАЕДНО за промяна“. В документа от 297 страници Борисов и подчинените му изцяло са изключили сектор „Туризъм“, въпреки че той е най-пострадалият от ситуацията в последната година. Заложените текстове нито ще  осигуряват  краткосрочно възстановяване, нито стратегическо и дългосрочно развитие.

Според проф. Ганчев планът предложен от администрацията на ПП ГЕРБ е сбирка от хаотично събрани текстове, но без визия, без структурата на план.

Проф. Томов от своя страна заяви, че планът на Италия предложен наскоро от министър-председателя пред парламента е изключително експертно разработен документ, който поставя основите на нова икономика на страната за разлика от планът изготвен от ПП ГЕРБ и слугите им.

Ганчев и Томов изразиха надежда, че очертаващото се служебно правителство на Президента Румен Радев ще успее да реформира цялостно недодялания документ съставен от хората на Борисов.

Във втората част на предаването гостуваха д-р Радослав Радославов – зам. председател на ПП Българска Социалдемокрация – Евролевица и д-р Димитър Митев – главен секретар на партията. Двамата коментираха следоизборната обстановка в страната.  Единението според д-р Радославов е необходимо, но около общи приоритети между т.нар. „партии на протеста“, които приоритети обаче все още не са ясни. Радославов посочи, че е налице опасност от завръщане на Борисов на власт и преди всичко трябва да се стъпи върху нова икономическа политика и визия, но и да се приеме т.нар. „пътна карта“ за изкореняване на корупционно-олигархичния модел „Борисов-Доган“ създаден още преди 15 години. Той допълни, че протестните партии не са получили достатъчно парламентарно представителство и е логично всички опозиционни политически субекти да се явят на предстоящите предсрочни парламентарни избори единно. Ако такова единение не се случи, д-р Радославов се опасява от създаване на трайна нестабилност в управлението на държавата. Той добави, че крайният неолиберализъм е застъпен в програмите на някои от новопостъпилите в парламента формации, които ако се реализират могат да доведат до катастрофални последствия. Радославов изрази безпокойство, че лидерите на две от основните партии в парламента – ГЕРБ и Слави Трифонов не дават интервюта пред медии, а правят изяви в „стерилна среда“  – в социалните мрежи.

Главният секретар на БСД – Евролевица Димитър Митев заяви, че интервюто на председателят на партия „Има такъв народ“ Станислав Трифонов по начин на изява, съдържание, ниво на култура и изказ е много близко до изявленията на Бойко Борисов.

Митев направи и ретроспекция на внесените от депутатите законопроекти за последния месец.  66 законопроекта са внесени за 20те  дни работа на настоящия парламент при обичайна активност от 10-15 законопроекта месечно внасяни предимно от Министерски съвет през последните години.

Групата на Мая Манолова иска промяна в закона за НСО, за да се премахне държавния специализиран транспорт на кмета на София – Йорданка Фандъкова, направени са предложения за промени в Закона за защита на потребители с цел регулиране на дейността на т.нар. „колекторски фирми“. Предложени са обаче и фундаментални промени като тези в Закона за лечебните заведения, които отменят статута на болниците като търговски дружества, както и в Кодекса за социално осигуряване, където се предлага актуализации на пенсиите, за което в предварителната оценка на въздействието са изчислени 2 млрд и 286 млн. лв. допълни разходи за държавния бюджет. Не е ясно обаче откъде ще дойде тази значителна сума, както за трансформация за болничните заведения, така и за актуализацията на пенсиите. Популизмът увлича масите, но в реалния живот често е неприложим, какъвто е и настоящия случай.

От своя страна коалиция „Демократична България“ като най-значим проекто-законодателен акт залагат на промяна в Конституцията, която касае начина на формиране на Висшия съдебен съвет. Други техни инициативи са свързани с по-несъществени теми като премахване на контролния талон към шофьорските книжки, както и начина за съхранение на данните записани с камерите на АПИ от трафика. Предложени са промени в Закона за задълженията и договорите, с които се иска да се намали лихвата за забава.

БСП от своя страна са депозирали един техен стар законопроект за Закон за възрастните хора, както и някакво странно предложение за създаване на допълнителен административен орган – съветници към районните кметове.

Партия „Има такъв народ“ са внесли законопроект за изменение и допълнение на Изборния кодекс и Закона за политическите партии като обосновката на промените в първия са наистина добре съставени. Машинно на последните избори са гласували 775 хил.д. или 23% от гласувалите, което предполага, че преминаване на гласуване изцяло към машинно с цел да се избягва подправка на резултатите е напълно резонно предложение от страна на партия ИТН.

Макар и да прави приятно впечатление този „законодателен бум“ едва ли и 30% от предлаганите промени биха били приети с необходимото мнозинство. Липсата на ясно определено коалиционно мнозинство ще остави всички тези законопроекти като част от предизборната кампания за предстоящите нови предсрочни парламентарни избори.

Всички тези, 66 броя проектозакони не отговарят на съществения въпрос – как да се повиши стандарта на живот, доходите от труд и пенсиите на българите, което е основен въпрос и проблем, допълни Димитър Митев. Отговор на този въпрос се крие в програмата за ускорено икономическо развитие на Коалиция „Движение ЗАЕДНО за промяна“.

 

Цялото предаване може да гледате тук:

https://eurocom.bg/show/zaedno-bulgari/11010

https://eurocom.bg/show/zaedno-bulgari/11011

You can leave a response, or trackback from your own site.

Вашият коментарВашият коментар

You must be logged in to post a comment.