Професорската кандидат-президентска двойка!

Прочетете още

Политическо решение във връзка с предстоящите избори за 47-мо Народно събрание и Президент на Република България

България изпитва ударите на тежка политическа криза. За първи път през последните десетилетия два поредни парламента не могат да излъчат правителство и управление на страната. Провалът на партиите в 45-я и 46-я парламент е очевиден за всички. Въпреки конституционните си права, президентската институция също не можа да спре кризата. Разделението между сегашните парламентарни партии е толкова голямо, че ако те формират новия парламент, България може да изпадне в конституционна криза.

Това е главната причина, поради която партия „Българска Социалдемокрация – Евролевица“ реши категорично да участва самостоятелно на предстоящите парламентарни и президенстки избори. През последните 5 години, БСД – Евролевица беше една от организаторките на протестите срещу едноличното и корумпирано управление на ГЕРБ. За съжаление, поради лидерски егоизъм и опит на отделни лидери да присвоят протестите, коалиционната формула на Движение “ЗАЕДНО за промяна” не бе приета от другите протестни партии. Ние обаче не можем да гледаме спокойно как потенциалът на протестните партии се свива, а ГЕРБ се готви отново да стане първа политическа сила.

Другата причина, която ни задължава да възстановим мястото и ролята на българската социалдемокрация в политическия живот, е принизяването на левицата като цяло. БСП постигна най-ниския си резултат за последните 30 години. Разпилените други социалдемократически групи се обезличиха тотално. Ето защо БСД – Евролевица си поставя задачата да се върне активно в политическия живот като една от водещите политически партии в страната.

Както е известно през януари 2021г., ние предложихме да се обединим около кандидатурата на Румен Радев за втори президентски мандат. Предложихме на президента да помогне и да стане политически патрон на голямо обединение на протестните сили. Всичко това не бе прието, което в крайна сметка доведе до намаляване на силите на промяната. За наше съжаление, президентът Радев се затвори в тясно политическо пространство и очевидно иска да превърне служебното правителство или част от него в нов политически проект.

Ние смятаме, че това е недалновидно и това няма да преодолее общата фрагментация на политическия живот. Всичко това ни кара да издигнем на първия тур на президенстките избори собствена кандидатура, а на втория да търсим единение в името на промяната. Във връзка с това, Националният съвет на БСД- Евролевица и Движение “ЗАЕДНО за промяна” предлагат на предстоящите президентски избори да бъде издигната кандидатурата на проф. д-р Александър Томов, а за вицепрезидент проф. Лъчезар Аврамов.

Нашият мотив за издигане на тази кандидат-президентска двойка е, че за разлика от повечето други кандидати, те са в състояние да обединяват, да преодоляват политическите разделения и конфронтации.  Освен това са носители и основни автори на програмите за ускорено икономическо развитие и реформа в българското здравеопазване.

Прилагаме биографии на кандидат-президентската ни двойка.

 

Какво отличава кандидат-президентската двойка

Томов-Аврамов от останалите кандидати?

Кандидат-президентската двойка Томов-Аврамов е символ на висока подготовка, както в науката и образованието, така и в областта на законотворчеството, вътрешната и външна политика на страната. Става дума за хора с несъмнен личен принос в изграждането на българските демократични институции, разработката и приемането на водещи закони и утвърждаване на европейското бъдеще на България.

Томов и Аврамов са последователни борци в корупцията по висшите етажи на властта, както и срещу порочната българска приватизация, довела до унищожаването на няколко хиляди български предприятия.

Участието на проф. Александър Томов и проф. Лъчезар Аврамов в предстоящата президентска кампания е свързана с тяхното умение да прокарват мостове между различните политически сили в името на постигането на общи национални сили. Професор Томов води преговорите за формирането на широка политическа коалиция между СДС и БСП в началото на 90-те години, което позволява страната да избегне тежка криза и да приеме нова Конституция. През 1997-ма година Томов е съинициатор в създаването на т.нар. “проевропейско мнозинство” заедно със СДС и други партии, което преодолява финансовата криза и ориентира страната към членство в ЕС и НАТО. Благодарение на този опит, Томов и Аврамов разработиха Програма за политическо единение, която да предпостави изграждането на стабилно правителство и парламентарно мнозинство до края на тази година.

Професорите Томов и Аврамов са водещи автори на Програма за ускорено икономическо развитие на страната. Тя е основана от 14 стратегически инвестиционни проекта, които позволяват още през 2022г. страната да постигне изпреварващи темпове на растеж и достигане в кратки срокове на икономическите показатели на другите източноевропейски страни.

Най-важната задача, която си поставят проф. Александър Томов и проф. Лъчезар Аврамов, е да издигнат ролята на България като регионален лидер на Балканите и да върнат законния авторитет на страната, обусловен от историческите постижения на нейния народ. В тази връзка, двамата предлагат коренно различен подход към установяване на близките добросъседски отношения със Северна Македония. “Северна Македония-братска и европейска” – зад този девиз на двамата професори, се крие нов подход, който да съхранява историческите постижения на българския народ, но заедно с това отваря врата към членството на Македония в Европа и поставя акцента върху икономическата интеграция на двете страни.

 

Кандидат за президент на Република България

 

Александър Томов е един от бащите на сегашната българска конституция, автор и съавтор на над 30 действащи закона, главно в областта на икономиката и финансовите регулации.

В края на 80-те години на миналия век той е един от дейните участници при извършване на демократичните реформи в българското общество. Той е един от създателите на „Указ 56“ , който за първи път открива възможности за масова частна стопанска дейност в България.

През април 1993 г. в знак на несъгласие с приетата икономическа стратегия на правителството, той напуска БСП и основава нова социалдемократическа партия с проевропейска насоченост. На парламентарните избори през април 1997 г. „БСД Евролевица“ става парламентарна сила и заедно с други партии формира т.нар. „проевропейско мнозинство“.

В продължение на повече от четвърт век Александър Томов и неговите последователи са в опозиция на всички правителства поради принципното несъгласие с масовата и касова приватизация , извършена от правителствата на БСП и СДС. Безкомпромисна и последователна е битката на БСД срещу корупцията по високите етажи на властта, разгърнала се в страната при управлението на С. Сакскобургготски, С. Станишев и Б. Борисов. След острата реакция на А.Томов и БСД срещу заменките на земи и гори и приватизацията на крупни български компании , политическата вихрушка репресира Александър Томов. След умишлено протакан 8-годишен процес , А. Томов е оправдан напълно , но прокуратурата отказва да направи разследване по повдигнаните от него обвинения , засягащи бивши премиери и министри.

Александър Томов е професор в Софийски университет „Св. Климент Охридски“ , в който има над 30-годишна преподавателска дейност. Автор е на 14 монографии, някои от които издавани на чужди езици. Автор е на над 120 студии и статии, и други научни публикации. Носител е на ордени и почетни отличия на български и чужди организации. Семеен е, с три деца.

 

Кандидат за вицепрезидент на Република България

 

 

Лъчезар Аврамов е доктор на физическите науки и професор на Българската академия на науките. Той е единственият български учен, номиниран за Наградата на Европейския съюз за върхови научни постижения „Декарт“, за изследвания в областта на фотофизиката на онкологичните заболявания.

Създател е на лаборатория „Биофотоника“ в Института по електроника на БАН и „Национален център по биомедицинска фотоника“, обект от европейската и националната научна инфраструктура. Автор и съавтор е на над 200 научни публикации в областите на биофотониката, квантовата електроника, оптичната спектроскопия, фотобиологията, биофизиката, радиоелектрониката, наномедицината. Ръководил е повече от 50 научни и технологични проекта с университети, научни институти и индустриални партньори от ЕС, Русия, Индия и др.

Притежава десетки национални и международни патенти за изобретения в областта на биомедицината. Има успешно внедрени апарати и методи в няколко университетски болници и Националния онкологичен център. Участва в създаването и ръководството на лечебно заведение за лечение на рак, с изключително високи клинични резултати.

Лъчезар Аврамов е активен участник в научната, образователната, иновационната и високотехнологичната политика, като член на Съвета на настоятелите на БАН, член на Общото събрание и директор на научен институт.

В продължение на много години е активен участник в работата на комисията по образование и наука на Народното събрание. Бил е консултант на парламентарни групи и отделни народни представители от всички политически партии и коалиции, с изключение на ГЕРБ. Един от авторите е на Закона за насърчаване на научните изследвания.

Лъчезар Аврамов е инициатор на редица действия срещу корупцията и разрушителната икономическа и научна политика, за осигуряване на стопански и социален напредък. С цялото си професионално и гражданско поведение е доказал привързаността си към идеята за утвърждаване в България на единство и просперитет, за превръщането на страната ни в достоен член на европейското общество, основано на знанието.

 

 

 

You can leave a response, or trackback from your own site.

Вашият коментарВашият коментар

You must be logged in to post a comment.