Република Северна Македония – братска и европейска – това е най-важното за България

Прочетете още

Утре, 6 октомври, се провежда среща на върха за интеграцията на Западните Балкани в Европа. Току-що правителството на Румен Радев ни информира, че „въпреки натиска, позицията на България остава твърда“, т.е ние държим на своето вето. На тази позиция остават ГЕРБ, БСП, ВМРО и още куп националисти, а също така сегашният президент Румен Радев.

Тази позиция е погрешна – беше погрешна и остава погрешна. Аз също държа на нашето историческо минало. Възпитан съм в духа на илинденци, на Гоце Делчев и Даме Груев, на Самуил и Гаврил Радомир, но смятам , че парламентарното решение на 47-мия Парламент за Република Северна Македония беше следствие на политическа недалновидност и на сбъркани приоритети.

Вместо да изпишем вежди, извадихме очи. Вместо да ангажираме европейските държави за нашата кауза, ние ги отблъснахме. Вместо да се облегнем на македонците с български корени и паспорти. Ние ги отчуждихме.

От 1992 г. до 2020 г., ние помагахме на македонците като свои братя. Давахме средства, оръжие, обучавахме хиляди хора в нашите университети. Целта, която имахме беше ясна и благородна, да премахнем границите и да заживеем като братя в рамките на Европейския съюз. Да, дразнихме се от публикации в техния печат, от текстове в учебниците, от гавра с наши паметници, но нима не разбрахме от собствения си опит , че такива проблеми се решават с разбирателство, с механизми за подкрепа, с външна помощ. Търпението в дипломацията е злато. Постигането на стратегическата цел е винаги по-важна от отделните по-малки цели.

Днес, вицепрезидентът Илияна Йотова ни съобщи, че сме подложени на сериозен външен натиск. Това е мека формулировка. Подложени сме на неразбиране и в степен изолация от почти всичките ни съюзници, с всички произтичащи от това рискове и последствия.

Поради всичко това, моят апел към сегашния президент Радев и към служебното правителство е смяната на подхода; дайте публично шанс за промяна- без да отстъпваме от исторически ценности, нашите. Направете така,че да се впишем в голямата геополитическа цел – интегрирането на Западните Балкани в Европа.

 

05.10.2021 г.

Проф. Александър Томов

/ кандидат-президент /

 

You can leave a response, or trackback from your own site.

Вашият коментарВашият коментар

You must be logged in to post a comment.