проф. Александър Томов участва в предаването „Делници“

Прочетете още

На 19.01.2022г. в предаването „Делници“ с Николай Колев участие взе професор Александър Томов, икономист и политик, лидер на партия „Българска Социалдемокрация-Евроком“.Проф. Томов коментира речта, която президентът Румен Радев изнесе в Народното събрание. Намерението на президента за внасяне на промени в Конституцията при такова крехко мнозинство, е несигурен и не особено надежден подход. Според професорът проблемите на България са в много по-мащабен размер, централен въпрос е демографията, икономиката и социалната политика.
Томов изрази тревога за ескалиращата инфлация в страната и за липсата на адекватни мерки в борбата с нея. Той не приема виждането на правителството, че инфлацията ще се успокои до месец април. Главният му аргумент е промените в световната икономика – високите цени на петрола и основни други суровини до края на 2022 и през цялата 2023г. „Ние нямаме нито едно производство в България, което да е трайно конкурентно способно на европейските световни пазари.“, сподели той. В редица други страни (Румъния, Гърция), включително и Сърбия, която е извън Европейския съюз, представлява по-голям инвестиционен интерес, от колкото България, добави Томов.
Професорът отправи критики към управлението на Борисов, което не успя да сключи стратегическо споразумение за газа, в следствие на което да имаме по-ниски цени днес. Изграденият от него газопровод, който се разпростира по диагонал на страната, е в полза на Сърбия, но не и на България. „Кога ще бъде изплатен разходът, който направиха българските фирми, който е многомилиарден? „, попита Томов.
В края на предаването, професор. Томов призова министрите и премиера Петков да обърнат внимание на скока на цените. „Ако инфлацията се развихри, това ще има унищожителен ефект върху авторитета на кабинета. Разбира се, наследеното от Борисов е много тежко и трябва да бъдем съпричастни към новото правителство, но никой няма след 2-3 месеца да ги пита, просто хората ще започнат да се бунтуват.“, коментира той.
Цялото интервю може да гледате тук: https://eurocom.bg/show/delnici/13279 Вижте по-малко

You can leave a response, or trackback from your own site.

Вашият коментарВашият коментар

You must be logged in to post a comment.