Участие на Александър Томов и Димитър Митев в конференция за Зеления преход

Прочетете още

На 10ти юни в София Ивент Център се проведе конференция на тема „Зелената сделка – иновации, инвестиции и справедлив преход“.

Партия „БСД – Евролевица“ бе представена от специално поканените председател и главен секретар на партията – проф. Александър Томов и д-р Димитър Митев.

Сред изказващите се бяха: Румен Радев – Президент на Република България, Елиза Ферейра – Еврокомисар с ресор „Сближаване и реформи“, Паоло Джентилоне – еврокомисар с ресор „Икономика“, Гроздан Караджов – министър на регионалното развитие, Вернер Хойер – Президент на Европейската инвестиционна банка, Цанко Арабаджиев – изпълнителен директор на ББР, Цветанка Минчева – главен изпълнителен директор на „Уникредит Булбанк“, Тим Курт – изпълнителен директор на „Аурубис България“, кметовете на редица областни градове – Русе, Перник, Габрово. Български представители в европейския парламент – Петър Витанов, Радан Кънев, Цветелина Пенкова и редица други.

В близо половин-часовото си слово президентът Румен Радев говори по перспективите, проблемите и предизвикателствата пред Зеления преход. Според Румен Радев намаляването на въглеродните емисии е неизбежно. Но някои политики на ЕС като пакта „Мобилност“ влизат в противоречие с декарбонизацията – протекционистките политики за защита на западните транспортни фирми означават, например, че българските превозвачи ще трябва да правят празни курсове към България, което значи ненужно отделяне на вредни емисии в околната среда.

 

Представителите на европейските и български банкови институции декларираха готовност за улеснение и бързи процедури по финансиране на общини, бизнес и частни лица за изграждане на енергийни системи от възобновяеми енергийни източници – слънчева, вятърна, водна и термална енергия.

Във видеообръщението си еврокомисарят Паоло Джентилоне говори в особен стил за „Зеления преход“. Той говори за нуждата от продължаващо въоръжаване на Украйна и направи други агресивни внушения без те да имат връзка с темата на конференцията. Това, разбира се, не направи добро впечатление на аудиторията и неговото изказване не получи аплодисменти за разлика от всички останали.

Позицията на ПП БСД-Евролевица по „Зелената сделка“ и в контеста на войната  в Украйна е ясна. „Зелената сделка“ наложи на ЕС от самия ЕС да ограничи добива на фосилни горива, да ограничи проучванията за такива енергоизточници и така обрече себе си, през последните години, на почти пълна енергийна зависимост от Русия, без да са налични и разработени собствени ВЕИ или други енергийни алтернативи в държавите в ЕС. Поради това и днес цените на енергоносителите се повишиха почти двойно в рамките на година, а българските граждани като най-бедни в общността страдат най-много. Делът на „енергийно бедните“ лица в България е най-висок в ЕС.

Разбира се, Зеленият преход е дълъг процес и той представлява, по същество, множество малки стъпки. Една такава, обяви водещата, Гергана Паси, е въвеждането много скоро в ЕС на единно зарядно за мобилни телефони.

Обнадеждаващо е, че представителите на бизнеса и местната власт се обяви в пълна подкрепа с принципите и идеите на ESG (Environment, social and governance). Именно социалният елемент е изключително важен, защото „Зеленият преход“ е добра, но скъпа инициатива и нейната цена се плаща преди всичко от крайния потребител, а именно 500-те милиони граждани на ЕС.

 

You can leave a response, or trackback from your own site.

Вашият коментарВашият коментар

You must be logged in to post a comment.