В капана на капитализма – защо в най-бедната страна на ЕС изобилстват „десни“ проекти?

Прочетете още

На 19ти юли 2022г. в клуб „Перото“ бе проведена дискусия на тема: „Социализмът има почва у нас!“ Като подтеми в предварителния дневен ред бяха поставени въпросите: „В капана на капитализма – защо в най-бедната страна на ЕС изобилстват „десни“ проекти?“, както и „На прага на нови предсрочни парламентарни избори – левицата накъде?“

Присъстваха различни дейци на лявото движение в България, сред които – Валери Жаблянов – бивш зам. председател на НС, Георги Пирински – бивш председател на НС, Антон Кутев – съветник на президента Румен Радев, Петър Витанов – евродепутат, Георги Божинов, Калоян Паргов – общински съветник, Дора Янкова – бивш кмет на Смолян, Татяна Дончева, Юрий Асланов – социолог и редица други.

Модератори бяха проф. Петър-Емил Митев и Ана Пиринска.

Българската социалдемокрация беше представена от Александър Томов – председател, Димитър Митев – главен секретар и Диман Рохлев – член на Националния съвет на партията.

В своето изказване проф. Томов заяви задоволство от факта, че е поканен за пръв път от над 25 години на мероприятие организирано от структура на БСП и, че такива дискусии и разговори са необходими. Томов отбеляза, че десницата в България представлява „ветрило“ от партии и организации, а левицата се е свила до критичния минимум. Той допълни, че около 1.5 млн.д. в България се определят като „леви“, но за БСП и другите по-малки партии от левия спектър на последните парламентарни избори са гласували под 300 хил.д. Това се дължи на тотално безпринципните действия на БСП – коалиция с партия, която обяви управлението на  БКП за престъпно, мълчаливата подкрепа за крайните действия срещу Русия, липсата на защита на правата на трудещите се, въвеждането и поддръжката за единната данъчна ставка (плосък данък) върху доходите от труд, липсата на каквото й да е говорене за зелени политики. И преди всичко абсолютната липса на тези и идеи в БСП как да се постигне догонващо, ускорено икономическо развитие в България, което да доближи заплатите до средноевропейските и да осигури достойни пенсии.  Томов добави, че битката не е просто за левицата, а за съществуването на България. За спирането на миграцията от млади хора, за рязкото увеличаване на доходите и стандарта на живот. При още 1 млн. млади напуснали страната ще попаднем в демографска дупка, от която излизането ще е невъзможно.

В изказванията на останалите говорители бе заявено, че резултатът на БСП на следващите избори ще е катастрофален и, че примерите в други държави показват ясно, че след като голямата лява партия изчезне са необходими години за възстановяването на левицата. Въпросът, разбира се е, дали БСП в последните години е лява партия, защо БСП не търсеше единение на всички по-малки леви сили около нея, защо се превърна в кадрова партия, която в момента е жива заради назначенията в държавната администрация. Беше намекнато и за действията на председателката на БСП в качеството й на министър на икономиката с тежък корупционен  привкус свързани с изнасянането на оръжие за Украйна. Също така бяха отправени обвинения към Корнелия Нинова и Калоян Методиев за тежка корупция свързана със създаване на лобистко законодателство свързано със Закона за колекторските фирми.

 

You can leave a response, or trackback from your own site.

Вашият коментарВашият коментар

You must be logged in to post a comment.