Национална партийна конференция

Прочетете още

На национална конференция в София „Българска Социалдемокрация (БСД) – Евролевица“ представи програма за ускорен икономически растеж на страната за периода 2023 – 2030 г. Събитието се проведе в зала „Люмиер“ на Националния дворец на културата и премина под надслов „Истинската промяна“. Конференцията беше открита от председателя на партията – Александър Томов.

На мероприятието присъстваха над 250  делегати от 24 области на страната, които обсъдиха и приеха три проекто – документа:

-         Политическо решение (http://www.bgsd.eu/?page_id=4291);

-         Програма за ускорено икономическо развитие /2023-2030г./ (http://www.bgsd.eu/?page_id=4285)

-          Доклад „България – или дълбока и истинска промяна или икономическа, социална и демографска катастрофа.“ (http://www.bgsd.eu/?page_id=4281)

Конференцията бе открита и ръководена от известната българска актриса – Гергана Стоянова.

Приветсвия отправиха – Петър Витанов – евродепутат, Георги Самандов – зам.председател на партия „Български възход“, Емил Емилов – член на ръководството на БСДП, Христо Дунчев – член на ръководството на „Партия на Зелените“.

Бяха направени следните изказвания:

-         проф. Лъчезар Аврамов – „За българския политически елит – стига експерименти!“

-         доц. Виктор Йоцов – „Програма за ускорено икономическо развитие на България.“

-         Людмила Костадинова, областен председател в Благоевград – „Защо ни е нужна нова, голяма промяна?“

-         Мирослав Александров, областен председател в Ловеч – „Как младите хора да останат в България“

-         д-р Емил Лилов, областен председател във Видин – „Програмата на социалдемократите и реформите в здравеопазването!“

-         Д-р Радослав Радославов – „Край на монопола на БСП в лявото пространство!“

-         проф. Ганчо Ганчев – „Макроикономическите измерения на програмата за ускорено икономическо развитие и Валутния борд.“

-         Павел Павлов – председател на Българската газова асоциация  – „Ще студуваме ли през зимата?“

-         проф. Иван Станков – „За състоянието в селското стопанство. Докога ще издържим само с производство на зърнени култури, без да покрепяме и насърчаваме животновъдството, зеленчукопроизводството и овощарството?“

-         Йордан Яков – областен председател във Велико Търново – „За политиците без покритие и за тези, които предлагат истинска, програмна алтернатива!“

Сред присъстващите бяха и Милчо Тончев – председставител на международна организация, както и Димчо Джиговски, който е радетел на различни обществени каузи в гр. София.

Проекто-документите бяха подложени на гласуване от главния секретар на партията – д-р Димитър Митев и бяха приети единодушно.

Според проф. Александър Томов никоя партия днес не посочва изхода от икономическата и социална криза. По думите му са необходими „съвършено нови цели“ за обединение на нацията и развитие на икономиката.

Десет са основните задачи в представената програма. В нея е акцентирано върху увеличаването на националните темпове на растеж до шест-седем процента от следващата година. Програмата залага и повишение на доходите. Заплащането на труда следва да се превърне в основен критерий при допускането на чужди инвеститори в страната, предлагат от партията. „БСД – Евролевица“ се обявява и за нова стратегия в областта на пенсионното осигуряване. Поетапното намаляване на социалната диференциация в страната също е включено като цел в програмата на партията.

Проф. Александър Томов заяви, че програмата е „много смела“ и залага реформи. Това, което ние предлагаме, е как да успокоим инфлацията и да качим темповете на растеж, посочи той. Според него програмата на партията може да е основа за разговори за широка коалиция, която, по думите му, да не е с формации от четворната коалиция и с ГЕРБ. Томов прогнозира предсрочни парламентарни избори.

You can leave a response, or trackback from your own site.

Вашият коментарВашият коментар

You must be logged in to post a comment.